Getraumatiseerde kinderen na explosie in Beiroet

Ze praten niet, liggen wakker en sommigen zijn van hun ouders gescheiden.
 

Ruim een week na de verwoestende explosie zijn er nog steeds kinderen die nog niet met hun ouders zijn herenigd. Sommige kinderen zijn zo hierdoor zo geraakt dat ze niet praten, terwijl anderen slaapproblemen hebben. Een deel van hen durft niet meer de kamer in te gaan waar ze op het tijdsstip van de explosie waren. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children ter plekke.  

Het is van groot belang dat kinderen weer met hun ouders worden herenigd, waarschuwt de organisatie. Niet bij je ouders zijn in deze omstandigheden, ook al leven kinderen tijdelijk bij andere familieleden, kan een grote beschadigende impact op hen hebben.
“Kinderen hebben een vreselijke gebeurtenis meegemaakt. Zij hebben tijd nodig om te herstellen”, zegt Rima Mohsen, specialist voor alternatieve zorg bij Save the Children in Beiroet. “Ze zijn bang voor dat wat ze hebben meegemaakt en hebben nu iemand nodig die dicht bij ze staat. Niet bij je ouders kunnen zijn, kan een grote impact hebben op hun mentale gezondheid en herstel. Het is van groot belang dat kinderen weer met hun ouders herenigd worden. Dat is waar ze zich veilig voelen. Het geeft hen een gevoel van thuis, ook al hebben ze geen huis om naar terug te keren.”

Veilig voelen
Dalal (4, echte naam bij ons bekend) heeft acht dagen gescheiden van haar moeder en vader geleefd door de explosie in de haven van Beiroet. Ze logeerde bij haar oma op dat moment. Oma had onder de omstandigheden moeite om voor Dala te zorgen. Dalals moeder Hala lag namelijk in het ziekenhuis in de buurt van de haven toen de explosie plaatsvond. Hala raakte gewond door een val na de explosie en het glas van de verbrijzelde ramen. Haar man leed aan shock en geheugenverlies.
Medewerkers van Save the Children bezochten Dalal in de dagen totdat  ze weer herenigd werd met haar ouders en hebben haar psychosociale ondersteuning geboden. Ze hebben met haar gepraat, gespeeld en aandacht gegeven zodat Dalal zich veilig voelde en de situatie mentaal beter kon verwerken.

Giro555 tussenstand Nationale Actiedag
Nederlanders doneerden tot nu toe 5,7 miljoen euro op Giro555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Dat werd aan het begin van de middag op de Nationale Actiedag bekendgemaakt. De actiedag duurt nog tot middernacht.
 

>