Groot gebrek aan psychosociale steun voor Syrische kinderen

De bijna tien jaar durende oorlog in Syrië heeft grote impact op de mentale gezondheid van Syrische kinderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Save the Children.

Aan de vooravond van de vierde Internationale Donor Conferentie voor Syrië, georganiseerd door de Europese Unie en de Verenigde Naties, roept  de hulporganisatie de Nederlandse regering daarom op prioriteit te geven aan psychosociale steun voor Syrische kinderen en hun families.
 
Syrische kinderen voelen zich bang, uitgeput en durven niet terug te keren naar huis, zo blijkt uit interviews met bijna 170 kinderen. Door traumatische ervaringen in hun oorspronkelijke woonomgeving zijn kinderen erg angstig over een eventuele terugkeer naar huis. Zoals  Kinan* die momenteel in Jordanië woont: "Ik weet zeker dat ik thuis ongelukkig zal zijn. Ik ben zo bang voor de oorlog. Ik ben bang dat er op een dag een raket op het dak van mijn huis zal vallen terwijl ik lig te slapen."
 
Eén psychiater voor 250.000 mensen
Zelfs kinderen die wanhopig naar huis verlangen, ervaren volgens hun ouders extreme stress bij het idee van terugkeer. Hun kinderen zouden lijden aan 'paniekaanvallen, gevoelens van angst, zelfisolatie en bedplassen'.
Ondanks de enorme behoefte aan ondersteuning heeft het aanhoudende conflict het gezondheidssysteem in Syrië, inclusief de geestelijke gezondheidszorg, lamgelegd. Save the Children schat dat er slechts één psychiater is voor elke 250.000 mensen. Ook is er een groot gebrek aan essentiële psychosociale steun en ontbreken vaak de juiste middelen en systemen om kinderen te beschermen.
 
Internationale Donor Conferentie voor Syrië in Brussel
Op 30 juni vindt voor de vierde keer een Donor Conferentie voor Syrië in Brussel plaats. Save the Children roept regeringen op deze conferentie te gebruiken om van mentale gezondheid voor ontheemde kinderen een prioriteit te maken. Het moet een vast onderdeel zijn van elke poging een duurzame oplossing te vinden voor de oorlog in Syrië.
Nederland heeft vorig jaar op de donorconferentie in Brussel 382 miljoen euro toegezegd voor humanitaire steun aan Syrië. De hulporganisatie roept de Nederlandse regering op om ook dit jaa­­r ruimhartig steun te verlenen en prioriteit te geven aan psychosociale steun aan Syrische kinderen. Om die oproep kracht bij te zetten, overhandigt Save the Children Nederland aanstaande maandag virtueel een petitie aan de Tweede Kamer. De petitie is door zo’n 10.000 mensen ondertekend en roept op het geweld tegen kinderen in Syrië te stoppen.
 
Recht op hoopvolle toekomst
Sonia Khush, directeur van Save the Children in Syrië: “Ontheemde kinderen hebben afgelopen jaren zoveel verloren: hun huizen, vrienden, families en hun jeugd. Het is onaanvaardbaar dat ze de toekomst nu eerder met angst dan met hoop tegemoetzien. Nu wereldleiders de komende dagen in Brussel bijeenkomen, ligt er een kans om de mentale gezondheid van kinderen prioriteit te geven en voldoende te financieren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben om zich veilig te voelen zodat ze weer met vertrouwen naar de toekomst durven te kijken.”

*Naam gewijzigd om identiteit te beschermen.
 

>