Meer dan 500.000 kinderen in Beiroet hebben moeite om te overleven of lijden honger, blijkt uit een analyse van Save the Children.
Als gevolg van de bijna volledig ingestorte economie hebben hun families geen geld meer voor basisvoeding, elektriciteit, kookbrandstof, hygiëne en water. Zaken die nodig zijn om te overleven.
In Groot-Beiroet hebben 910.000 mensen, waaronder 564.000 kinderen, niet genoeg geld voor basisbenodigdheden, waaronder voedsel. Deze cijfers zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg, reageert Save the Children. “Deze crisis treft iedereen in Libanon: van Libanese families tot Palestijnse en Syrische vluchtelingen. Nog voor het einde van het jaar zullen waarschijnlijk de eerste kinderen door honger sterven”, waarschuwt Jad Sakr, waarnemend landendirecteur van Save the Children in Libanon. “Kinderen, zelfs die uit Libanese middeninkomens, slaan steeds vaker een maaltijd over. In sommige gevallen werken kinderen om mee te helpen een inkomen voor het gezin te verdienen. Ze gaan hierdoor niet naar school.”
Sarah (9) wil werken om ouders te helpen
De Syrische Lama (haar echte naam is bij ons bekend) is 27 en zwanger. Ze is moeder van drie dochters en woont in een opvangcentrum in Zuid-Libanon. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus raakte haar man zijn baan kwijt. Lama: “Vaak is er niets te eten. Soms lenen we geld zodat we eten kunnen kopen. Mijn negenjarige dochter wil werken zodat haar zussen niet verhongeren. Ze wil tissues op de snelweg verkopen. Ik vrees voor het lot van mijn dochters.”
De negenjarige Sarah (haar echte naam is bij ons bekend) zegt: “Vanwege het coronavirus werkt mijn vader niet en eten we niet. Ik wil werken zodat ik mijn ouders kan helpen en mijn zussen kan voeden. Mijn zus huilt de hele tijd omdat ze melk wil en we kunnen het niet voor haar kopen omdat het nu 10.000 LBP kost [ongeveer 7 dollar].”
Uitdelen van voedsel
Om gezinnen te helpen de economische en voedselcrisis in Libanon het hoofd te bieden, is Save the Children begonnen met de distributie van voedselpakketten. Met steun van lokale partners en distributieteams worden 1.554 voedselpakketten aan Syrische, Libanese en Palestijnse huishoudens uitgedeeld. De voedselpakketten dekken 80 procent van de voedingsbehoeften van een gezin van vijf personen voor de duur van een maand. Aan iets meer dan 1.000 kwetsbare gezinnen delen we geld uit zodat zij zelf eten kunnen kopen. Ook zorgt Save the Children ervoor dat de meest kwetsbare meisjes en jongens onderwijs en bescherming krijgen.
Libanon maakt een zware economische crisis door, die door de COVID-19-pandemie is verergerd. Sinds september vorig jaar zijn de prijzen voor basisbehoeften zoals voedsel en onderdak met 169 procent gestegen, terwijl de werkloosheid met 35 procent steeg. Er was een inflatie van 85 procent, waardoor de koopkracht van gezinnen omlaag ging.