Jongerenambassadeur Rasha vertelt op tv over belang mentale zorg

Rasha (18)komt uit Syrië en weethoe belangrijk het is om na traumatische ervaringen de juiste hulp te krijgen. 7 oktober praat zij daarover met minister Kaag in het tv-programma De Vooravond.  
 

Sigrid Kaag en Rasha hebben elkaar leren kennen toen Rasha op 29 juni ons rapport over de impact van de oorlog op de mentale gezondheid van Syrische kinderen aan minister Kaag overhandigde. Kaag was zo onder de indruk van het verhaal van onze jongerenambassadeur, dat ze voorstelde om een keer samen in een tv-programma op te treden. Woensdagavond is het zover. De twee praten dan op tv over het belang van goede psychosociale steun en mentale zorg in crisissituaties. Dat doen ze omdat het zaterdag 10 oktober World Mental Health Day is, de dag waarop aandacht wordt gegeven aan mentale gezondheid. 
 
Jong tijdens de oorlog
Rasha woonde tot haar 11e in Syrië en maakte de beginjaren van de inmiddels al 9,5 jaar durende oorlog mee. Op jonge leeftijd werd ze geconfronteerd met de gruwelen van de oorlog en was ze gedwongen om te vluchten. Uiteindelijk vonden zij en haar familie een veilig heenkomen in Nederland. Hier kreeg ze hulp om haar traumatische ervaringen te verwerken. Rasha vertelt hierover in deze video.
 
Traumaverwerking enorm belangrijk
Voor Rasha was de hulp die ze kreeg dus van groot belang. Het hielp haar om haar nare ervaringen een plek te geven en net als de jongeren om haar heen weer onbevangen jong te zijn. “Een trauma belemmert je in je dagelijkse leven. Als je niet behandeld wordt, blijf je last hebben van pijn of woede. En jij niet alleen, want misschien draag je die pijn en woede ook over op je kinderen en kleinkinderen. Daarom is mentale zorg niet alleen belangrijk voor jezelf, maar voor de hele wereld.”
 
Onze psychosociale steun aan kinderen 
Voor Save the Children is het geven van mentale zorg en pyschosociale steun aan kinderen een vast onderdeel van ons werk. Zo vingen wij na de explosie in Beiroet kinderen op in onze Child Friendly Spaces en verleenden wij urgente psychologische steun aan kinderen, jongeren en ouders. Maar ook op vele andere plekken in de wereld zorgen wij er door middel van ons HEART programma en andere programma’s voor dat kinderen hun verschrikkelijke ervaringen, die traumatisch kunnen zijn, kunnen verwerken. En in Nederland bieden wij, samen met WarChild en UNICEF, kinderen in azc’s en op scholen voor nieuwkomers gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten zodat ze leren hoe ze met hun gevoel moeten omgaan en waar nodig meer specialistische mentale zorg kunnen krijgen.
 
Kijktip
Jongerenambassadeur Rasha zat woensdagavond 7 oktober samen met Sigrid Kaag aan tafel bij Fidan Ekiz en Renze Klamer, de presentatoren van het tv-programma De Vooravond. Je kunt de uitzending hier terugkijken.
 

>