Verplicht maatschappelijk verantwoord ondernemen voor Nederlandse bedrijven

Save the Children is positief over het initiatiefvoorstel van ChristenUnie, PvdA, SP en GroenLinks.

Vandaag dienen ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks een initiatiefnota in die Nederlandse bedrijven verplicht om misstanden tegen te gaan in hun hele productieketen. Volgens de partijen voldoen te weinig bedrijven vrijwillig aan de internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).
 
Schending kinderrechten in productieketen
Met dit voorstel wordt een basis gelegd voor een toekomstige wet die bedrijven verplicht te onderzoeken of er in hun productieketen geen mensenrechten en milieunormen worden geschonden. Nog te vaak worden er kinderrechten geschonden in productieketens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderarbeid, maar ook aan andere problemen zoals slechte werkomstandigheden van ouders die gevolgen hebben voor het gezin en milieuverontreiniging.
 
Evaluatie naleven mvo-richtlijnen nog voor reces
In het regeerakkoord staat dat het naleven van internationale mvo-richtlijnen door Nederlandse bedrijven wordt geĆ«valueerd. Naar verwachting komt minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 3 juli met haar eindoordeel. ‘Aan de hand van de evaluatie wordt besloten of “dwingende maatregelen” nodig zijn, aldus de minister in april in een brief aan de Tweede Kamer.
 
Regelgeving noodzakelijk
Save the Children hamert er al jaren op dat regelgeving noodzakelijk is en is dan ook positief over het initiatiefvoorstel. Nederlandse bedrijven blijven ver achter bij het naleven van de internationale mvo-richtlijnen. Wetgeving waar bij naleving van deze richtlijnen, zoals in Frankrijk het geval is, is dan ook noodzakelijk. Save the Children volgt de debatten in de Tweede Kamer op de voet en zal haar kennis en ervaring op dit onderwerp delen met de Kamerleden.
 

>