Pippi Langkous viert haar verjaardag met Save the Children

Pippi Langkous wordt dit jaar 75. Dit viert Save the Children samen met The Astrid Lindgren Company en uitgeverij Ploegsma. Met ‘Pippi of Today’ vragen we aandacht voor kinderen op de vlucht.

Om de verjaardag van Pippi te vieren, werkt Save the Children met verschillende merken en organisaties samen. Uitgeverij Ploegsma brengt op 3 juni het boek Pippi Langkous is jarig uit, met daarin een voorwoord van Pim Kraan, directeur van Save the Children. ‘Dit boek gaat over Pippi Langkous. Een meisje dat alleen in Villa Kakelbont woont en dus helemaal zelf kan kiezen wat ze doet. Voordat ze dit huis vond, was ze altijd onderweg. Heel veel andere kinderen zijn ook op zoek naar een nieuw huis’, aldus Pim Kraan. De kans is groot dat je deze week niet onder Pippi uitkomt, want dankzij uitgeverij Rubinstein is haar beeltenis overal in het land te zien.

Pippi-sokken

Wereldwijd worden voor Pippi of Today door internationale merken producten gelanceerd met daarop de beeltenis van Pippi Langkous. Zo verkoopt Happy Socks speciale ‘Langkousjes’, waarvan de opbrengst deels naar Save the Children gaat. Zangduo De Andersons bracht het nummer Alleen in de Wind uit ter ere van de Pippi-campagne. Door het nummer te downloaden, steun je kinderen op de vlucht. Om te volgen wat er gedurende dit jubileumjaar nog meer bijkomt aan acties, kun je op deze pagina kijken: https://www.savethechildren.nl/pippi-langkous

Kinderen op de vlucht

Met de campagne ‘Pippi of Today’, vraagt Save the Children aandacht voor kinderen op de vlucht of met een vluchtachtergrond. Op dit moment zijn er ruim 68,9 miljoen mensen op de vlucht. Voor meer dan de helft zijn dit kinderen onder de achttien jaar. Deze kinderen moeten, eenmaal aangekomen op een nieuwe plek, een nieuw leven opbouwen. Juist in deze coronatijd, waarin iedereen een nieuwe draai probeert te vinden valt dat niet mee. Kinderen worden het hardst getroffen. Zo hebben kinderen wereldwijd nog minder toegang tot onderwijs en komen ze minder in aanmerking voor medische zorg.

Veerkracht

Save the Children steunt vluchtelingkinderen in Nederland en daarbuiten. Door sport- en spelactiviteiten die ervoor zorgen dat zij zich weer even kind kunnen voelen, helpt de organisatie om hen weer kind te laten voelen. Gevluchte kinderen hebben - net als Pippi - de veerkracht om weer iets van hun leven te maken. Ondanks de nare dingen die ze hebben meegemaakt, willen ze een nieuwe taal leren, naar school gaan en nieuwe vrienden maken. Door samen te werken met het sterkste meisje ter wereld wil Save the Children deze activiteiten voor nog meer kinderen mogelijk maken.

Pippi Langkous

Astrid Lindgren is een van de bekendste schrijfsters ter wereld. Haar eerste boek, Pippi Langkous , verscheen in 1945. De boeken zijn in 70 talen vertaald. Ook zijn er films, musicals en toneelstukken over Pippi gemaakt. Met haar oranje vlechten, vrolijke sproetjes, bovenmenselijke krachten en veerkracht groeit Pippi Langkous uit tot een voorbeeld voor velen. Ze is vrolijk, stoer, krachtig en laat zich door niets of niemand van haar stuk brengen. Bovendien heeft zij een groot rechtvaardigheidsgevoel, wat haar de perfecte ambassadrice maakt voor vluchtelingkinderen. Tot op de dag van vandaag inspireert ze andere kinderen (en volwassenen!) om iets van het leven te maken. Wat ze ook hebben meegemaakt.

>