Save the Children biedt psychologische hulp aan kinderen in Beiroet

Een maand na de verwoestende explosie proberen de inwoners van Beiroet hun leven weer op te pakken. Onze collega’s in Libanon helpen kinderen en hun ouders daarmee.
 

Vanaf het allereerste begin zijn de inwoners van de Libanese hoofdstad zelf aan de slag gegaan met puinruimen, schoonmaken en repareren. Ook hebben ze stadgenoten van wie de woning is verwoest onderdak geboden. Maar het verdriet, de woede en de angst zijn nog steeds groot. Duizenden huizen zijn zwaar beschadigd, scholen onbruikbaar en veel mensen liggen nog in het ziekenhuis. Bovendien is sinds de explosie het aantal coronabestemmingen enorm gestegen, dus de problemen zijn verre van voorbij.
 

Onze hulp tot nu toe
Meteen na de explosie zijn onze collega’s in Libanon begonnen met het verlenen van hulp. Tot nu toe hebben we onder andere 16.800 warme maaltijden uitgedeeld en 2.127 tentzeilen waarmee mensen een tijdelijk dak boven hun hoofd kunnen maken. Ook hebben 4.640 mensen gereedschappen gekregen om puin te kunnen ruimen. Daarnaast bieden we financiële steun aan families en kleine bedrijven. En we helpen ouders en kinderen bij het verwerken van de traumatische gebeurtenissen. Bij kinderen weten we dat dit het beste lukt als ze zich weer veilig kunnen voelen. Daarom hebben we op 140 plekken in Beiroet Child Friendly Spaces ingericht; veilige speelplekken waar kinderen weer even kind kunnen zijn. Collega’s die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking en psychosociale ondersteuning spelen, knutselen of tekenen daar met de kinderen en praten ondertussen over wat hen is overkomen.

Hala is bang om alleen te zijn

De 7-jarige Hala is een van de kinderen die onze Child Friendly Spaces bezoekt. Sinds de explosie, waarbij een groot deel van hun huis is ingestort, durft ze niet meer alleen naar de wc te gaan. En slapen lukt alleen als ze tussen haar ouders in ligt. Dat komt omdat haar vader op het moment van de ontploffing net naar buiten was gegaan om boodschappen te gaan doen. Hala was in paniek omdat ze niet wist of haar vader nog leefde. “Sindsdien was ze erg teruggetrokken en stil”, vertelt haar vader Rabae. “Ik ben blij dat ze nu zo enthousiast aan het spelen is”.
 

Jarige Sonia in paniek

Ook Sonia voelt zich inmiddels weer wat beter. Ze vierde haar 8e verjaardag op de dag van de explosie. Nadat ze met haar vader en moeder cadeautjes had uitgepakt en taart had gegeten, ging haar vader op weg naar zijn werk in het familierestaurant. Vlak daarna ontplofte de opslagplaats in de haven. Sonia was in alle staten. Zij was bang dat haar vader dood was. Gelukkig konden ze elkaar vrij snel weer in de armen sluiten, maar de angst bleef. Door haar bezoekjes aan de Child Friendly Space kan ze haar nare ervaringen vergeten.   
“Het is zo fijn om met anderen te kunnen spelen. Ik heb een hoop nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt dus ik wil snel weer terug.”
 
Kijktip
Donderdag 3 september sprak onze noodhulpcoördinator Martine Bergwerff in het tv-programma de 5 Uur Show over onze hulp aan kinderen als Hala en Sonia. Bekijk het fragment hier.
 

>