Kou bedreigt 7 miljoen gevluchte kinderen

Save the Children waarschuwt voor de gevolgen van de winterkou voor bijna zeven miljoen kinderen. 
 

Deze kinderen lopen grote risico’s door de winterse temperaturen, blijkt uit onderzoek van de organisatie. “Veel kinderen zijn door de oorlog en de barre omstandigheden in vluchtelingenkampen al verzwakt”, stelt woordvoerder Annemieke Ruggenberg. “De meeste kinderen hebben niet meer dan een T-shirt, een broek en een paar slippers.”

In totaal zijn er volgens Save the Children twaalf landen waar kinderen door de wintertemperaturen gevaar lopen, namelijk Syrië, Afghanistan, Irak, Libanon, Jordanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Servië, Griekenland, Montenegro, Italië en Oekraïne. In Bosnië en Herzegovina evacueerde Save the Children in december samen met de autoriteiten honderden kinderen uit een ondergesneeuwd kamp dat was gebouwd op een voormalige vuilstortplaats (zie foto).

De tenten van veel vluchtelingen staan op bevroren grond. Ook zitten er volgens de woordvoerder veel mensen in vochtige, koude ruimtes en in kleine tenten. ,,Ze hebben weinig bescherming tegen de kou. Er is geen verwarming en er is weinig beschikking over warme kleding, geschikte schoenen of goed voedsel.’’

Kerosinekachels

De kou brengt ook andere risico’s met zich mee. Vluchtelingen zien zich vaak genoodzaakt kerosinekachels te gebruiken in hun tenten, wat kan leiden tot het uitbreken van branden. Omdat er vaak niets anders voorhanden is, verbranden de vluchtelingen plastic in hun kachels. De damp van het vuur in kleine ruimtes kan ook zorgen voor huiduitslag en brandwonden.

Voor cijfers over het aantal ontheemde kinderen per land, klik hier. 

>