Slachtoffers kinderhandel verder in het nauw door coronacrisis

Wereldwijd zijn 10 miljoen kinderen slachtoffer van mensenhandel en (seksuele) uitbuiting. Door de coronacrisis is het nog moeilijker hen te bereiken en te helpen.

In totaal zijn er wereldwijd circa 40 miljoen slachtoffers van mensenhandel en (seksuele) uitbuiting. Een kwart daarvan betreft kinderen onder de 18 jaar. 

Onze collega’s van Save the Children Italië hebben de nieuwste cijfers over mensenhandel en (seksuele) uitbuiting op een rij gezet in het rapport ‘Piccoli schiavi invisibili 2020’. Alleen al in Italië zijn in de eerste zes maanden van 2020 ongeveer 1.000 nieuwe slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting geregistreerd. 

Maar liefst een op de twaalf geregistreerde slachtoffers in Italië is jonger dan 18 jaar en 5 procent van de slachtoffers is jonger dan 14 jaar. Seksuele uitbuiting is de meest wijdverbreide vorm van uitbuiting en treft vooral vrouwen en meisjes. 

Corona verergert de situatie 
Door de coronapandemie zijn de problemen van de meisjes verergerd. "Helaas zijn mensenhandelaars er snel in geslaagd om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Zo is de prostitutie verplaatst van de straat naar binnenshuis en 

Is de vraag naar (online) kinderpornografie tijdens de lockdown in sommige EU-lidstaten met wel 30% gestegen”, vertelt Raffaela Milano van Save the Children in Italië. “De slachtoffers zijn nog meer geïsoleerd geraakt en daardoor moeilijker te bereiken.” 

Save the Children Italië helpt kinderen die in hun land van herkomst zijn gerekruteerd door criminele netwerken en in het Italiaanse prostitutiecircuit terecht zijn gekomen om een nieuw leven op te bouwen. “Door de coronacrisis is de re-integratie van meisjes die de moed hadden om tegen hun uitbuiters in opstand te komen moeilijker geworden. Normaal helpen wij ze een nieuwe start te maken met een baan in de hotel of cateringbranche, maar die zijn er nu niet. We blijven echter alles op alles zetten om deze moedige meisjes te ondersteunen.” 

In dit Volkskrantartikel kun je meer lezen over de tienduizenden Nigeriaanse meisjes in Italië en het werk van onze collega’s daar.  
 

>