Skip to main content
304e64d4-20a2-4417-ac2e-b3e655f28f5a.jpg.webp

Einde aan geweld is nog geen einde aan nachtmerries

Vrijdag 21 Mei 2021
In elf dagen van geweld zijn minstens 65 Palestijnse kinderen in Gaza en twee Israëlische kinderen gedood, en zijn 51 scholen in Gaza en drie scholen in Israël beschadigd.
De mentale schade – zeker bij kinderen - is echter zeer langdurig, zegt kinderrechtenorganisatie Save the Children.

“Constant beven, opnieuw gaan bedplassen, misselijk zijn, niet kunnen slapen: het zijn tekenen van voortdurende stress”, zegt Luma Tarazi van Save the Children in Gaza. Palestijnse en Israëlische kinderen zullen de komende jaren de mentale gevolgen dragen, waarschuwt de organisatie. Uit eerder onderzoek van Save the Children bleek dat zeven op de tien kinderen in de zwaarst getroffen gebieden in Gaza na één jaar nog steeds last hadden van nachtmerries en dat 75% regelmatig in bed plast. Tot 89% van de ouders gaf aan dat hun kinderen voortdurend bang waren.

Constant alert
Tarazi: “Het verschil is dat deze keer de blootstelling aan en de intensiteit van het geweld erger waren. In 2014 en 2018 was dat minder. De aanvallen waren nu dag en nacht aan de gang - kinderen werden gedwongen zich heel de tijd te verstoppen. Ze zijn doodsbang voor het constante geluid van bommen.” De kinderen waarvan de scholen beschadigd zijn, kunnen bovendien niet gelijk terug naar school. Ook zijn duizenden kinderen en hun gezinnen in Gaza hun huis kwijt geraakt. Tarazi: “Door overprikkeling van het zenuwstelsel kan je lichaam niet tot rust komen. Zelfs als het geweld is gestopt, blijven kinderen constant alert. Dan is het moeilijk om te spelen, te ontspannen of op schoolwerk te concentreren. Hun herstel zal lang duren."

Amal *, 10 jaar oud, woont met haar familie in Gaza. Voordat het staakt-het-vuren van kracht werd, zei ze: “We slapen in de gang, omdat ik zo bang ben. Ik kan nergens heen zonder mijn moeder of vader. De ruiten van ons huis vielen op ons en mijn moeder moest ons beschermen tegen de glasscherven. Ik ben echt heel bang. Ik blijf de hele nacht wakker, ik kan niet slapen van de geluiden van hun luchtaanvallen."

Psychosociale steun hard nodig
Volgens Save the Children is er veel behoefte aan psychosociale steun voor kinderen en hun families. Met de juiste ondersteuning zullen de meeste kinderen en volwassenen de opgebouwde spanningen het hoofd kunnen bieden. Toch verwacht de organisatie dat er nu meer kinderen een beroep moeten doen op specialistische zorg.

Pim Kraan van Save the Children Nederland: “We zijn blij met het staakt-het-vuren. Nu moet de internationale gemeenschap met alle partijen samenwerken om tot een oplossing op lange termijn te komen. Dus voorwaarden scheppen voor hernieuwde besprekingen tussen de partijen. De diepere oorzaken die tot deze escalatie van geweld geleid heeft, moeten aangepakt worden. Dat betekent ook gelijke rechten voor zowel Palestijnse als Israëlische kinderen. Hef de blokkade van Gaza die nu al veertien jaar duurt op. Maak een einde aan de bezetting van de westelijke Jordaanoever en geef de twee-staten oplossing een kans. Zorg ervoor dat alle kinderen in de regio in vrede kunnen leven."