Gruwelijke Eerste Kerstdag in Myanmar

Op Eerste Kerstdag zijn de verbrande lichamen van ten minste 38 vrouwen en kinderen gevonden in de staat Kayah, in het oosten van Myanmar. Ook twee personeelsleden van Save the Children zijn vermist.

Twee van onze medewerkers reisden - nadat ze in een nabijgelegen gemeenschap hulp hadden verleend - naar huis voor vakantie. Ze raakten betrokken bij een aanval van het Myanmarese leger op burgers van Kayah en worden nog steeds vermist. Hun auto werd aangevallen en is uitgebrand. Het leger heeft naar verluidt mensen uit hun auto's geduwd, sommigen gearresteerd, anderen vermoord en hun lichamen verbrand.

Inger Ashing, hoofd van Save the Children: “Save the Children veroordeelt deze aanval als een schending van het internationaal humanitair recht. We zijn geschokt door het geweld tegen onschuldige burgers en onze medewerkers, die toegewijd zijn aan miljoenen kinderen in nood in heel Myanmar. Het onderzoek naar de precieze toedracht is nog niet afgerond, maar wij tolereren niet dat hulpverleners doelwit zijn en aangevallen worden.”

Save the Children werkt sinds 1995 in Myanmar en biedt levensreddende programma's op het gebied van gezondheid en voeding, onderwijs en kinderbescherming via meer dan 50 partners en 900 medewerkers in het hele land. We hebben onze activiteiten in Kayah Chin en delen van Magway en Kayin tijdelijk opgeschort na dit incident. We blijven ons echter inzetten om de meest kwetsbare kinderen in Myanmar te helpen, vooral in deze tijd van conflict en crisis.