Skip to main content
a22b84e4-a113-4227-89cf-af260714b902.jpeg.webp

Help arme landen over te schakelen naar groene economie

Donderdag 4 November 2021

Een tekening door een 11-jarige Rohingya-vluchteling was afgelopen week te zien op de internationale klimaattop in Glasgow. De jongen won een wedstrijd voor klimaatkunst.

En daarmee gaf Save the Children een stem aan kinderen in lage inkomenslanden voor wie overschakelen op een groene economie letterlijk van levensbelang is. 
 
Mohammad Hossain schilderde de zware overstromingen die eerder dit jaar zijn huis in Cox's Bazar in Bangladesh, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, verwoestten. Op zijn schilderij zijn mensen te zien, die spullen op hun hoofd dragen en proberen veiliger land te bereiken. “Mijn kunst laat zien hoe we onder de overstroming leden”, reageert Mohammad. “Met mijn schilderij hoop ik dat mensen van over de hele wereld aan Rohingya-kinderen blijven denken.”
 
Expositie tijdens COP26
De kunstwedstrijd werd door Save the Children georganiseerd. De juryleden zijn tieners die zelf ook klimaatactivisten zijn. De kinderrechtenorganisatie vroeg kinderen in acht Aziatische landen, waaronder twee vluchtelingengemeenschappen, om hun zorgen en oplossingen voor de klimaatcrisis via kunst te uiten. De winnende inzendingen bestaan uit schilderijen, foto’s, gedichten en rapsongs uit Bangladesh, China, Japan, Korea, Nepal, Pakistan, Sri Lanka en Vietnam.
 
Dramtische gevolgen van klimaatverandering voor kinderen
Uit een recent rapport van Save the Children en de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat kinderen over de hele wereld in hun leven veel meer met de gevolgen van klimaatverandering te maken zullen krijgen dan hun grootouders. De regionale verschillen zijn groot, maar gemiddeld krijgen kinderen zeven keer vaker met verzengende hittegolven te maken dan hun grootouders. In sommige landen in Azië is dit vele malen hoger. Ook
overstromingen, droogte en mislukte oogsten zullen zij veel vaker meemaken dan hun grootouders ooit ervaren hebben.
 
Rijke landen: kom je belofte na 
Het is belangrijk dat de wereldleiders deze kunstwedstrijd hebben gezien. Op vrijdag 5 november staat de klimaattop helemaal in het teken van kinderen. Save the Children roept op om de levens en de toekomst van 2,2 miljard kinderen te beschermen. Rijke landen moeten ten minste 100 miljard dollar per jaar aan armere landen doneren. Alleen dan kunnen zij overschakelen naar groenere economieën en kunnen kwetsbare gemeenschappen worden geholpen zich voor te bereiden op toenemende overstromingen, cyclonen en hittegolven.
 
Zaterdag klimaatdemonstratie
Onderzoek uit Nederland wees uit dat 75% van de Nederlandse kinderen zich zorgen maakt over klimaatverandering en 30 % ligt er ’s nachts weleens wakker van. Deze cijfers maakte Save the Children twee jaar geleden openbaar. Het is nu tijd voor actie. Op zaterdag 6 november loopt Save the Children daarom ook mee met de klimaatdemonstratie in Amsterdam.
 

‘Jongerenparticipatie is de sleutel tot actievere en inclusievere klimaatactie’

Kinderen moeten kunnen meebeslissen over hun eigen toekomst. Overheden moeten wanneer het over klimaat gaat, niet enkel naar kinderen luisteren. Zij moeten hun aanbevelingen ook gebruiken.

Lees meer