Skip to main content
CH1580104.JPG

Jemen: honger door prijsstijgingen

Maandag 16 Augustus 2021

Prijzen voor voedsel die omhoog pieken en een ongekende val van de Jemenitische Rial zorgen ervoor dat steeds meer kinderen in Jemen in armoede leven. Veel families kunnen het voedsel dat verkocht wordt op lokale markten niet meer betalen.

Sinds het conflict in Jemen in 2015 begon, is de prijs voor een maandvoorraad bloem, olie, bonen en suiker met meer dan 250% gestegen. Het land is afhankelijk van import. Doordat de Rial steeds minder waard is ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zijn benzine en voedselprijzen extreem snel gestegen. Daarbij zijn ook douanekosten verdubbeld. Het vliegveld is al vijf jaar lang gesloten, waardoor goederen en medicijnen niet per luchtvracht het land in kunnen.
 
Hongersnood
In een land waar nu al meer dan 30 miljoen mensen te maken hebben met grote voedseltekorten, wordt de situatie nog nijpender. Meer dan 400.000 kinderen onder de vijf jaar zijn maar één stap verwijderd van hongersnood. De combinatie van de wereldwijde pandemie, conflict en de impact van klimaatverandering verergeren de crisis. Kinderen in Jemen zijn afhankelijk van noodhulp.
 
“Er is hier veel werkloosheid, en zelfs als je een baan hebt krijg je vaak je salaris niet”, vertelt Ammar*. Hij heeft zes kinderen en woont in het zuiden van Jemen. “De voedselprijzen zijn extreem hoog. Mijn kinderen gaan regelmatig naar school met een lege maag. En als er iemand ziek is dan kunnen we geen medicijnen betalen. Het is een hele moeilijke en verdrietige situatie.”
 
Doodvonnis
Veel kinderen overleven op water en brood, maar dit heeft grote gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid. Ouders verkopen het familie-goud om zo de noodzakelijke medische zorg te kunnen betalen.
 
“De ineenstorting van de Jemenitische economie kan het doodvonnis zijn voor kinderen die al kampen met acute ondervoeding”, legt Xavier Joubert, directeur van Save the Children in Jemen uit. “Stijgende voedselprijzen, het gebrek aan banen en een voortslepend conflict. Er is geen zicht op verbetering en dat baart ons heel veel zorgen.”
 
Meer geld is nodig
De Amerikaanse regering maakte meer geld vrij voor Jemen, maar volgens Save the Children is dat niet genoeg. De VN-noodhulporganisatie is nog niet voor de helft gefinancierd. Daarom roept Save the Children ook andere regeringen en organisaties op meer te doen. Zelf ondersteunt de kinderrechtenorganisatie de meest kwetsbare families in Jemen door hen te voorzien van geld, geeft behandelingen voor acute ondervoeding en geeft voedingsadvies aan zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.
 
*Ammar is niet de echte naam van deze bron.