‘Kabinet moet alternatieven zoeken voor schoolsluiting’

Het kabinet moet alternatieven zoeken voor de sluiting van de scholen. Door de maatregelen om de coronacrisis te bezweren lopen kinderen enorme ontwikkelingsrisico’s.

50 maatschappelijke organisaties waaronder Save the Children roepen het kabinet en het outbreak management team (omt) op om alternatieven te zoeken voor de sluiting van de scholen. We maken ons ernstig zorgen om de kinderen en jongeren in Nederland. Het aantal kwetsbare kinderen groeit doordat hun belangen steeds het onderspit delven. De schoolsluiting verergert hun situatie en maakt deze zelfs acuut.

Ontwikkelingsschade beperken
De scholen sluiten is een verregaande maatregel die ook niet nodig zou moeten zijn. De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven. Door te zoeken naar andere oplossingen kunnen we de ontwikkelingsschade voor kinderen en jongeren beperken. Daarom roept Save the Children samen met de andere 49 organisaties de regering op om samen met de onderwijssector, jongeren, kinderen en andere experts op zoek te gaan naar mogelijkheden om de scholen open te houden. De vraag moet niet langer zijn of de scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven.

Scholen al 4 weken dicht
Zowel basisscholen en middelbare scholen zijn al vier weken dicht. De middelbare scholen blijven zeker nog tot 7 februari dicht, voor basisscholen wordt gekeken of een eerdere heropening mogelijk is. Maar of dit daadwerkelijk zal gebeuren is nog niet duidelijk.

De volledige tekst van de oproep aan het kabinet lees je hier (pdf)
 

>