Skip to main content
f701d186-baaa-4f35-a178-629a2123ab36.jpg.webp

Kinderen voelen zich niet gehoord op klimaattop

Maandag 8 November 2021
Al tientallen jaren worden kinderen routinematig uitgesloten van en over het hoofd gezien bij de besluitvorming over de klimaatcrisis.
Ondanks beloften dat deze klimaatconferentie de meest inclusieve ooit zou zijn, hebben jonge activisten het al beschreven als het tegenovergestelde. Yolande Wright van Save the Children International is deze week op de klimaatconferentie: “Wat we deze week hebben gezien is dat COP26 allesbehalve een kindvriendelijke omgeving is. Veel jonge activisten in Glasgow vertelden me dat ze niet alleen werden uitgesloten van onderhandelingen, maar zelfs moeite hadden om het online te vinden en te volgen.”

Wright heef zelf een Master in Milieuverandering en Management: “De klimaatcrisis, gemaakt door volwassenen, is een intergenerationele kinderrechtencrisis. Kinderen hebben daar zelf bijna niets aan bijgedragen. Het zijn vooral kinderen uit lage- en middeninkomenslanden die er de dupe van worden. En zij hebben al – ook op andere vlakken- te maken met ongelijkheid en discriminatie.

Wright: “Na de eerste week is er weliswaar een beetje vooruitgang geboekt, maar we zijn verbijsterd dat eerder gedane toezeggingen door rijke landen niet nagekomen zijn. Er zou 100 miljard US Dollar per jaar naar kwetsbare landen gaan, want overstromingen,  extreme droogtes en andere klimaateffecten kosten die landen heel veel geld. Ook nu is het nog onduidelijk hoe deze landen de schade veroorzaakt door klimaatverandering kunnen betalen.”