Myanmar: 1 op de 3 kinderen heeft hulp nodig

Om te overleven, hebben meer dan 5 miljoen kinderen in Myanmar levensreddende hulp nodig, blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties. Het gaat om één op de drie kinderen.

De toegang voor hulporganisaties moet worden verbeterd zodat hulp kan worden gegeven, zegt Save the Children.
 
In 2022 zullen meer dan 14 miljoen mensen in Myanmar in nood zijn. Afgelopen jaar ging het om 1 miljoen. Myanmar is het vierde land ter wereld waar een grote behoefte is aan humanitaire hulp, net achter landen als de Democratische Republiek Congo waar volgend jaar naar verwachting 27 miljoen mensen afhankelijk zullen zijn van noodhulp. De escalerende conflicten, aanhoudende politieke en economische onrust en de COVID-19-pandemie zorgen voor de enorme stijging van het aantal mensen in nood. Ook de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs is zeer beperkt waardoor miljoenen kinderen honger dreigen te lijden. De grote stijging valt daarnaast deels te verklaren omdat in de berekening voor komend jaar gebieden met inwoners worden meegenomen die in eerdere cijfers ontbraken.
 
Beperkt toegang voor humanitaire organisaties
Sinds de staatsgreep van 1 februari vluchtten ongeveer 234.000 mensen, waaronder bijna 87.000 kinderen, gedwongen uit hun huis. Velen van hen leven in de jungle in geïmproviseerde tenten zonder voedsel of medicijnen. De toegang voor hulporganisaties om hen te bereiken is beperkt, waarschuwt Save the Children. Meer financiële steun van de internationale gemeenschap is nodig zodat de verslechterende situatie van het land de komende jaren geen blijvende gevolgen heeft voor een hele generatie kinderen. Ook moet de toegang voor hulporganisaties worden verbeterd, zodat levensreddende hulp kan worden gegeven. Save the Children: “De situatie wordt steeds wanhopiger. Myanmar had al enorme aantallen kinderen die in armoede leefden. Als we niet nu handelen, zal het aantal kinderen dat levensreddende hulp nodig heeft, blijven stijgen.”
 
Als onafhankelijke, onpartijdige en neutrale humanitaire organisatie zet Save the Children zich in om hulp te geven en kinderen en families te ondersteunen waar nodig. Samen met lokale partners in Myanmar bieden we voedselhulp en essentiële artikelen aan gezinnen die dit het meest nodig hebben. We geven levensreddende gezondheids- en voedingsdiensten, bieden cruciale geestelijke gezondheidsondersteuning en helpen kinderen weer te leren.