Myanmar: steeds meer corona patiënten

Sinds de militaire staatsgreep, nu precies zes maanden geleden,  verslechtert de situatie in Myanmar dramatisch.

Het aantal positieve tests, is al over 37% en behoort daarmee tot de hoogste ter wereld.  En zeer waarschijnlijk is er veel onderrapportage. Aan de vooravond van de ASEAN vergadering roept Save the Children op om een regionale oplossing voor de crisis in Myanmar te vinden.

In Myanmar is het gezondheidssysteem vrijwel ingestort, vaccinaties zijn nog steeds grotendeels niet beschikbaar in een land dat toch al wordt geteisterd door ziekte, armoede en geweld. Toegang medicijnen, noodzuurstof en andere medische benodigdheden is er nauwelijks. Zwangere vrouwen moeten onder erbarmelijke omstandigheden bevallen, onder meer terwijl ze zich in de jungle verbergen voor gewapende soldaten.

Kinderen gedood en vastgehouden
Volgens de VN zijn er sinds het begin van de staatsgreep 75 kinderen vermoord, hoewel het werkelijke aantal doden veel hoger ligt. Meer dan een derde van deze sterfgevallen betrof kinderen onder de 16 jaar. De jongste was een 18 maanden oud meisje dat om het leven kwam toen een militair voertuig de motor van haar vader raakte nadat hij weigerde te stoppen terwijl hij haar naar het ziekenhuis bracht.
Minstens 104 kinderen, sommigen nog maar zeven jaar oud, zitten nog steeds in detentie, velen in de beruchte Insein-gevangenis van Yangon, waar een ernstige uitbraak van COVID-19 is gemeld. Vorige maand meldde een 17-jarige jongen dat hij bijna dood was gemarteld terwijl hij werd vastgehouden in een verhoorcentrum.

Reguliere zorg en onderwijs onder druk
Reguliere vaccinatiecampagnes voor kinderen zijn tot stilstand gekomen. Bijna 1 miljoen kinderen hebben hun essentiële vaccinatie niet gekregen. De economische situatie van veel gezinnen wordt steeds wanhopiger. Uit een onderzoek van Save the Children onder bijna 1.500 huishoudens in zeven regio's bleek ongeveer 75% van de huishoudens niet in basisbehoeften konden voorzien. Ongeveer 34% van de respondenten meldde een totaal inkomensverlies in de maanden na de staatsgreep. De Wereldbank voorspelt een daling van het BNP met 18% dit jaar, terwijl de internationale arbeidsorganisatie van de VN (de ILO) schat dat er sinds het begin van het jaar 2,2 miljoen banen verloren zijn gegaan.
Save the Children: “Kort na de staatsgreep zes maanden geleden spraken we over een ‘nachtmerriescenario’. Dat scenario speelt zich nu af, maar is veel erger dan we hadden kunnen voorspellen. Niet alleen zijn kinderen getuige geweest van geweld, ze verliezen nu ook ouders/verzorgers en familieleden als gevolg van corona. De complexe en inmiddels chronische crisis eist een zware tol van de geestelijke gezondheid en het welzijn van miljoenen mensen, waaronder veel kinderen.”

Oproep aan VN Veiligheidsraad en ASEAN
Save the Children roept op tot een einde aan het geweld in Myanmar en tot een krachtige, gecoördineerde en doortastende inspanning van de internationale gemeenschap om de aanhoudende crisis, met name de COVID-19-situatie, aan te pakken. Zowel de VN-Veiligheidsraad als de ASEAN hebben geen tijd meer te verliezen als het om Myanmar gaat. ASEAN moet dringend actie ondernemen tijdens zijn aanstaande formele vergadering op 2 augustus. Het blok moet er alles aan doen om te zorgen dat de schendingen stoppen en dat er een regionale oplossing voor deze crisis gevonden wordt.