Save the Children medewerkers gedood in Myanmar

Na de gruwelijke vondst van uitgebrande auto’s en verkoolde lichamen op Eerste Kerstdag in Kayah State, Myanmar, heeft Save the Children vandaag vastgesteld dat twee leden van Save the Children's staf zich onder de doden bevinden.
 

Ook is vastgesteld dat de aanval op vrijdagavond 24 december heeft plaatsgevonden en dat er ten minste 35 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, zijn omgekomen bij een aanval door het leger van Myanmar. De twee medewerkers waren allebei zelf net vader geworden. Een van hen was 32, had een zoon van 10 maanden en werkte sinds twee jaar bij Save the Children in het onderwijsprogramma. De andere man is 28 en laat een dochtertje van drie maanden na. Hij werkte al zes jaar voor Save the Children. Om veiligheidsredenen kan de organisatie hun namen niet vrijgeven.
De mannen waren op terugreis nadat ze in een nabijgelegen gemeenschap hulp hadden verleend.  Het leger dwong mensen uit hun auto’s te stappen, arresteerde sommigen, doodde velen en verbrandde de lichamen.

Geweld is geen incident
Inger Ashing, hoofd van Save the Children: "Dit nieuws is absoluut schokkend. We zijn diep bedroefd. Geweld tegen onschuldige burgers, inclusief hulpverleners, is onaanvaardbaar. Deze zinloze aanval is een schending van het internationaal humanitair recht. We zijn diep geschokt door het geweld tegen burgers en onze medewerkers, toegewijde humanitaire hulpverleners die miljoenen kinderen in nood in heel Myanmar ondersteunen.”
Het onderzoek naar de precieze toedracht wordt voortgezet. Save the Children doet er alles aan om de families van de slachtoffers zo goed mogelijk te steunen en ook de overige personeelsleden te helpen na deze gruwelijke gebeurtenissen. Ashing: “Dit is geen ge├»soleerd incident. De bevolking van Myanmar heeft voortdurend met toenemend geweld te maken.”

VN en ASEAN
Volgens de kinderrechtenorganisatie moet de VN-Veiligheidsraad moet nu zo snel mogelijk bijeenkomen om de daders ter verantwoording te roepen. De lidstaten zouden een wapenembargo moeten opleggen, en zich uitspreken voor het beperken van de luchtaanvallen van de afgelopen dagen. Ook de ASEAN-landen (Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen) moeten snel samenkomen en de speciale gezant van de ASEAN laten bemiddelen. In hun in april overeengekomen 'Five Point Consensus', roepen ze op tot een onmiddellijke stopzetting van het geweld in Myanmar. Ashing: “Deze maatregelen zijn dringend nodig om kinderen en hulpverleners te beschermen. Onze organisatie rouwt nu om twee geliefde, onvervangbare collega's. Hun dood is ook een verlies voor de kinderen van Kayah en Myanmar."
Save the Children werkt sinds 1995 in Myanmar en biedt levensreddende programma's op het gebied van gezondheid en voeding, onderwijs en kinderbescherming via meer dan 50 partners en 900 medewerkers in het hele land. We hebben onze activiteiten in Kayah, Chin en delen van Magway en Kayin tijdelijk opgeschort na dit incident. We blijven ons echter volledig inzetten om de meest kwetsbare kinderen in Myanmar te helpen, vooral in deze tijd van conflict en crisis.