Save the Children schaalt noodhulp op in Haïti

Save the Children is deze week begonnen met het verlenen van noodhulp in en rondom Les Cayes, de stad in het zuiden van Haïti waar de aardbeving het meest verwoestend is geweest. De komende dagen wordt de hulp verder uitgebreid.

Vorig weekend werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. Ongeveer 2000 mensen overleefden de ramp niet, en ruim 9900 mensen raakten gewond. Rond de 137.000 huizen werden compleet of gedeeltelijk verwoest. Op maandag raasde vervolgens ook tropische storm Grace over het land. Duizenden kinderen en hun families slapen nu op straat, zonder bescherming tegen wind en regen. Zij hebben voedsel, schoon drinkwater en onderdak nodig.
 
Vanwege trillingen en naschokken durven mensen nauwelijks binnen te zijn. Mensen zijn bang om terug te gaan naar hun huizen om daar hun bezittingen op te halen. De herinnering aan de aardbeving van 2010 is nog vers. Toen vonden honderdduizenden mensen de dood.
 
“In 2010 verloor iedereen vrienden en familie. Iedere nieuwe schok, ieder ingestort gebouw, is een herinnering aan die vreselijke gebeurtenis. Mensen zijn getraumatiseerd”, legt Machiel Pouw van Save the Children in Haïti uit. De slechte infrastructuur en het gebrek aan veiligheid vormen nu een uitdaging om de hulp snel bij de juiste mensen te krijgen.
 
Honger
Zelfs voor deze aardbeving waren honderdduizenden kinderen slechts één stap verwijderd van hongersnood. Extreme armoede, geweld en politieke instabiliteit belemmeren de ontwikkeling van Haïti. Hier komt nog bij dat het land extreem gevoelig is voor natuurrampen zoals droogte, aardbevingen, overstromingen en orkanen.
 
Op het gebied van gezondheidszorg en voeding, psychosociale hulp en onderwijs schaalt de organisatie de komende dagen en weken de noodhulp verder op. Zoveel mogelijk hulp wordt in Haïti ingekocht. De allerarmste mensen kunnen via het ‘contant geld programma’ economisch geholpen. Voor de allereerste nood deelt Save the Children hulpgoederen uit zoals lakens, jerrycans voor water, zeep, klamboes, mondkapjes, handinfectiegel en luiers voor baby’s. Ook zet de organisatie ‘kindvriendelijke ruimtes’ op waar kinderen kunnen spelen en weer even kind kunnen zijn.
 
 Save the Children werkt al meer dan 40 jaar in Haïti en bereikt daarmee de meest kwetsbare kinderen en families ter wereld.
 

>