Save the Children waarschuwt: voorkom kinderhandel en misbruik nu dat veel Indiase kinderen ouders verliezen aan Covid-19

Save the Children maakt zich grote zorgen over het groeiende aantal kinderen in India dat zijn of haar ouders verloor aan Covid-19. 

Op social media gaan wanhopige smeekbeden rond om weeskinderen te adopteren, maar dat maakt deze kinderen juist extra kwetsbaar voor mensenhandel en misbruik.
 
Door het recordaantal mensen dat afgelopen weken in India aan de gevolgen van Covid-19 overleed, verloren veel kinderen daarmee hun ouders. Sommigen van hen worden opgevangen door familieleden en voogden, anderen worden aan hun lot overlaten. Dit maakt hun een prooi voor kinderhandel.
 
Oproep: deel online geen gegevens
Save the Children dringt er daarom bij mensen op aan online geen details over weeskinderen te delen, maar om juist contact op te nemen met de overheidshulplijn 1098. Op die manier kunnen kinderen beschermd worden tegen kinderhandelaars. Om illegale adopties te voorkomen, worden naar verluidt zieke ouders gevraagd verklaringen op te stellen waarin ze duidelijk maken wie voor hun kind of kinderen moeten zorgen, mochten zij zelf komen te overlijden.
 
Save the Children hulplijn
In sommige Indiase staten heeft Save the Children hulplijnen geopend voor kinderen en hun verzorgers om psychologische steun te bieden. Ook biedt de kinderrechtenorganisatie hiermee een luisterend oor. Sommige telefoontjes die binnenkomen, zijn van kinderen die bij niemand anders terecht kunnen voor hulp. Alleen al in één staat krijgt Save the Children dagelijks wel tachtig noodoproepen van kinderen. De meeste telefoontjes naar de hulplijnen zijn van kinderen tussen 14 en 18 jaar en hun ouders.
 
Grote zorgen voor de toekomst
Sanjay Sharma, plaatsvervangend programmadirecteur voor Save the Children in India: “Dit is een ongelooflijk verwarrende en moeilijke tijd voor kinderen, vooral voor degenen die hun ouders hebben verloren. Naast het risico om slachtoffer te worden van kinderhandel, maken we ons ook grote zorgen over de tol die deze crisis eist op de geestelijke gezondheid van kinderen. In veel gevallen zullen kinderen hebben moeten toekijken hoe hun ouders hebben geleden en geen zuurstof of medische zorg kregen die ze nodig hadden. Deze kinderen zijn waarschijnlijk hierdoor extreem van streek geraakt. Kinderen uit armere gezinnen zullen misschien ook moeten werken om hun gezin te onderhouden, of voor jongere broers of zussen moeten zorgen. Hierdoor zullen ze eerder van school gaan, waardoor ze in een vicieuze cirkel van armoede terechtkomen. We zijn bezorgd dat de situatie nog erger zal worden naarmate de pandemie zich uitbreidt. "

>