Verwoestende brand Cox’s Bazar: Rohingya’s verder in het nauw

Een verwoestende brand in vluchtelingenkamp Cox’s Bazar in Bangladesh, heeft tenminste 500 tijdelijke huizen van Rohingya’s verwoest.

De oorzaak van de brand in het kamp bij de Bengaalse stad Cox’s Bazar is nog niet bekend. Zeker 3.500 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Veel kinderen en families die vaak al jaren in het kamp wonen, hebben het kleine beetje dat ze nog hadden in vlammen op zien gaan.
 
Somber toekomstperspectief kinderen
Volgens Onno van Manen, directeur van Save the Children in Bangladesh, is de brand ‘de volgende klap voor de Rohingya’s die de afgelopen jaren al veel te leiden hebben gehad.’ De brand is volgens hem ‘de zoveelste afschuwelijke herinnering aan het feit dat de kinderen die in het kamp vastzitten een somber toekomstperspectief hebben.’ In het kamp is er nauwelijks bewegingsvrijheid, onvoldoende toegang tot onderwijs en leven de families in armoede. Geweld en kindhuwelijken zijn in het kamp aan de orde van de dag.
  
Duurzame oplossing en meer fondsen noodzakelijk
‘Ondanks het harde werk van de humanitaire gemeenschap, blijft een vluchtelingenkamp geen plek voor een kind om op te moeten groeien,’ stelt Van Manen. ‘Daarom moet de internationale gemeenschap een duurzame oplossing vinden voor de Rohingya’s. Daarnaast roep ik de internationale gemeenschap op om de humanitaire hulp aan de Rohingya’s te financieren. Zonder adequate financiering kunnen we niet in de eerste levensbehoeftes van de Rohinya’s voorzien.’

>