Skip to main content
2ed73dc8-2c6d-417a-9882-63be56a20609.jpg.webp

Winter in Libanon: steeds meer families bellen naar hulplijn Save the Children

Donderdag 9 December 2021
Nu de temperatuur in Libanon begint te dalen, bellen steeds meer families naar de hulplijn van Save the Children. Ze moeten kiezen of ze hun geld uitgeven aan voedsel, verwarming of onderwijs. Het aantal verzoeken tot steun steeg afgelopen maanden met 150 procent.
Corona maakte de economische crisis in Libanon nog erger. “Alles is duur in Libanon”, vertelt Farah die vier kinderen heeft. “Ik kan niet eens een schriftje of een potlood voor mijn kinderen kopen. We eten nauwelijks een goede maaltijd, dus geld voor andere zaken hebben we niet. Ik ben blij dat de scholen weer open zijn, maar tegelijkertijd kost het ook geld nu mijn kinderen weer naar school gaan.”
 
Veel scholen geen verwarming
Er zijn vier miljoen mensen in Libanon die nu arm geworden zijn. Zij hebben hun kinderen van privéscholen gehaald. De openbare scholen kunnen die plotselinge toestroom niet aan.  Veel openbare scholen hebben geen goede verwarming. In Libanon kan het in de winter heel koud worden. Nu de winter nadert, lopen veel kinderen naar school in plaats van met de schoolbus te gaan, want dat kost geld. Ook wanneer het regent en sneeuwt lopen de kinderen. Save the Children krijgt veel telefoontjes van bezorgde ouders die om hulp bij schoolvervoer vragen.
 
Helft basisschoolkinderen stopt
Het onderwijssysteem in Libanon was al zwak voor corona. Slechts 52 procent van de basisschoolkinderen ging door naar de middelbare school. Veel kinderen kwamen door de coronacrisis thuis te zitten. Dit jaar gingen meer dan dan 737.000 kinderen in Libanon niet naar school, vooral vluchtelingenkinderen. Van de Syrische vluchtelingenkinderen is zelfs dertig procent nog nooit naar school geweest.

Zij gaan vaak niet naar school omdat er geen geld is om het vervoer van en naar school te betalen. Of ze stoppen omdat er geen extra uitleg is aan kinderen die dat nodig hebben. Soms stoppen ze omdat ze gepest of gediscrimineerd worden. Ook hebben kinderen van vluchtelingen beperkte toegang tot online leren, zeker nu de stroom het grootste deel van de dag uitvalt. Omdat veel openbare scholen overvol zijn, worden de klassen voor vluchtelingen naar een heel laat tijdstip verschoven of vallen helemaal uit.
 
Meer financiering
Jennifer Moorehead is hoofd van Save the Children in Libanon: “Het onderwijs in het land staat op een kantelpunt. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat alle kinderen veilig naar school kunnen en kansen krijgen om te leren. De meest armste en gemarginaliseerde kinderen in Libanon lopen het risico niet naar school terug te keren.” Het ministerie van Onderwijs ontwikkelde onlangs een vijfjarenplan om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Libanon, ongeacht hun nationaliteit, toegang hebben tot kwaliteitsonderwijs. Maar meer ondersteuning van de internationale gemeenschap is dringend nodig en zo de economische last voor zowel scholen als gezinnen te minimaliseren. Het mag niet zo zijn dat ouders voor de onmogelijke keuze worden gesteld: eten, verwarming of naar school.”