Skip to main content
16537ca9-99aa-4c13-bf06-7cd9005751f7.jpg.webp

100 dagen conflict in Oekraïne: de impact op onderwijs

Vrijdag 3 Juni 2022
Vandaag is het 100 dagen geleden dat het conflict in Oekraïne begon. Volgens het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschappen zijn minstens 1.888 scholen beschadigd en vernietigd door beschietingen en bombardementen.
Sinds het conflict op 24 februari escaleerde, heeft de oorlog het onderwijs verstoord van alle 7,5 miljoen kinderen die begin dit jaar in Oekraïne woonden. 

“Het feit dat Oekraïne wordt geconfronteerd met zoveel aanvallen op scholen, zou iedereen moeten verontwaardigen. Met elke dag die in deze oorlog voorbijgaat, wordt het leven en de toekomst van kinderen in gevaar gebracht”, zegt Onno van Manen, waarnemend landendirecteur van Save the Children in Oekraïne.  

Een aanval op school kan niet alleen verwoestende verwondingen toebrengen aan kinderen, fysiek en emotioneel, maar ontneemt ook scholieren en studenten de kans om onderwijs te krijgen. Soms is een school de enige plek waar kinderen kunnen leren in een gemeenschap, en als die dan vernietigd wordt, heeft dat grote gevolgen voor alle kinderen in dat dorp. Dit terwijl recht op onderwijs een kinderrecht is. 

Online leersysteem 

Momenteel zijn alle scholen in Oekraïne gesloten. Save the Children heeft de Oekraïense autoriteiten daarom geholpen om het online leersysteem van het land te verbeteren, zodat kinderen nog steeds toegang hebben tot digitaal leren. Ook zijn er digitale leercentra, waar kinderen toegang hebben tot een computer en internet. 

CH1685118-Lev-11-at-his-desk-in-the-shelter-where-he-is-living

Foto: Lev (11) woont in een opvangcentrum in Chernivtsi, zo'n 1.000 kilometer van zijn huis in Charkov. Sinds het uitbreken van de oorlog heeft hij de binnenkant van een klaslokaal niet meer gezien. In plaats daarvan vervolgt hij zijn studie online.  

Bunkerkits 

Terwijl sommige kinderen in Oekraïne, zoals Lev, de school volgen via online leren, kunnen andere kinderen dat niet. Bijvoorbeeld kinderen die in gebieden wonen waar actief gevochten wordt en waar beperkte toegang is tot internet en computers. Sommige kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op schuilplaatsen, zoals in treinstations en schuilkelders. Hier deelt Save the Children bunkerkits uit, die speelgoed en educatieve hulpmiddelen bevatten.  

CH1679411-Nastia-13-looks-at-toys-from-the-bunker-kits-with-her-foster-brothers

Foto: Olga die in een schuilplaats verblijft in Oost-Oekraïne, heeft van Save the Children een bunker kit ontvangen.
Credit: Save the Children 

Scholen als schuilplaatsen 

Sommige scholen worden nu gebruikt als opvangcentra en schuilplaatsen tegen het geweld. 

Mariia (13) ontvluchtte de oostelijke regio van Donetsk met haar gezin toen de gevechten in de buurt van hun geboorteplaats heviger werden. Het gezin reisde twee dagen met de trein naar L'viv. Van daaruit gingen ze verder naar Chernivtsi, waar het gezin nu woont in een klaslokaal van een school. Ze delen de badkamers van de school met 60 andere mensen die ook in de school verblijven. 

“Toen we onze thuisregio verlieten, was ik blij dat we die explosies niet meer zouden horen. Maar ik vond het jammer dat we ons huis, ons appartement, verlieten”, zei Mariia. "Fysiek voel ik me goed, maar emotioneel is het moeilijk. Ik hoop echt dat we terug naar huis kunnen. En zo niet, dan zullen we ons hier vestigen." 

CH1684431-Mariia-13-with-her-family-in-the-classroom-where-they-are-living

Foto: Mariia (13) met haar gezin in het klaslokaal waar ze wonen.
Credit: Kimberley Gardiner, Save the Children 



*De namen in dit artikel zijn veranderd om de identiteit van de kinderen te beschermen ​