Branden blijven Rohingya vluchtelingen teisteren

Het jaar is nog maar tien dagen oud en toch is dit al de tweede brand van 2022 in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Ongeveer 750 kinderen en minstens evenveel volwassenen zijn dakloos geraakt.

De brand greep zondagavond snel om zich heen. In Cox’s Bazar, Bangladesh - de thuisbasis van meer dan 1 miljoen mensen –gingen 300 schuilplaatsen in vlammen op. Ongeveer 1.500 mensen zitten zonder onderdak. Ook vier tijdelijke leercentra zijn vernietigd. Sommige families verblijven bij familieleden in het getroffen kamp, ​​terwijl anderen zijn verplaatst naar nabijgelegen kampen. Er zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen, wel zijn er twee gewonden.

Onno van Manen, directeur van Save the Children in Bangladesh: “Rohingya kinderen hebben in vier jaar meer meegemaakt dan veel mensen in hun hele leven, en de omstandigheden verslechteren alleen maar. Deze kampen moesten veilig zijn voor vluchtelingen die meer dan vier jaar geleden hun huizen in Myanmar ontvluchtten.

Jainab (25) is acht maanden zwanger: “Toen de rook en het huilen begon, kwamen we onmiddellijk uit ons huis. Door de rook konden we niets zien. Ik rende met mijn kind naar een veiliger plek en zag mijn huis tot as verbranden. Ik kon niet eens mijn waardevolle spullen uit de vlammen halen. Ik ben alles kwijt.”
Een oudere man Shamsuddin (70): “Ik sliep, maar plots trok mijn vrouw me uit mijn kamer vanwege de brand en rende weg. In een minuut was het gebeurd, we konden niets meenemen. Sinds gisteravond hebben we geen eten meer gehad, behalve een kop heet water. We hebben nu onderdak en voedsel nodig. Het is te koud om zonder dak te slapen.”

Vuur wakkert trauma aan
In maart 2021 raasde een enorme brand door de vluchtelingenkampen, waarbij minstens 15 mensen omkwamen en meer dan 10.000 schuilplaatsen werden verwoest. Alleen al in de eerste zeven maanden van 2021 waren er minstens 100 branden in de kampen. In een onderzoek uitgevoerd door Save the Children in augustus vorig jaar, zei ongeveer 73% van het personeel van Save the Children dat de kinderen met wie ze werkten, leden aan herbelevingen van de traumatische ervaringen in Myanmar.  Ze vluchtten destijds nadat hun huizen in de brand waren gestoken. 

Save the Children biedt eerste hulp en psychologische ondersteuning aan noodlijdende kinderen. Ook delen we dekens en muskietennetten uit aan gezinnen die dakloos zijn geworden door de brand. Kinderen die tijdens de brand hun ouders kwijtraakten worden door Save the Children herenigd met hun families. Huisvesting in deze dichtbevolkte kampen is niet veilig genoeg en niet duurzaam. Er moet een oplossing voor de lange termijn gevonden worden, vindt Save the Children.