Skip to main content
fc42c712-38ad-40c5-991c-910771358244.jpg.webp

Crisis in Oekraïne heeft ernstige gevolgen voor kinderen wereldwijd

Maandag 7 Maart 2022
Miljoenen kinderen hebben hun huizen achtergelaten en zijn op de vlucht geslagen als gevolg van de Russische militaire operatie in Oekraïne. Maar wat zijn de gevolgen voor kinderen in andere landen?
1. Risico op honger
Meer dan een kwart van de wereldwijde tarwe komt uit Rusland en Oekraïne. Door het conflict dreigen tarwe- en daarmee voedseltekorten te ontstaan in landen die afhankelijk zijn van de import van voedsel. Ook worden voedselprijzen steeds hoger. Zo importeert een land als Libanon tachtig procent tarwe uit Rusland en Oekraïne. Zo’n 45 miljoen mensen in 43 landen lopen al het risico op hongersnood. Het gaat om de ergste hongercrisis van deze eeuw. De hongercrisis heeft grote gevolgen voor kinderen, die in een voedselcrisis al erg kwetsbaar zijn. Zo waren in 2020 bijna 50 miljoen kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed. Met een onmiddellijk einde van het geweld in Oekraïne worden niet alleen Oekraïense kinderen beschermd, maar ook kan hiermee een catastrofe worden voorkomen voor kinderen en gezinnen buiten Europa, die afhankelijk zijn van import om te overleven.

2. Geestelijke gezondheid
De impact van het geweld op het mentale welzijn van kinderen in Oekraïne is enorm groot. Door het digitale tijdperk kan elk kind buiten Oekraïne ook over het conflict op tv, radio, krant, computer en telefoon zien of horen. Save the Children raadt ouders en verzorgers aan om open en eerlijke gesprekken met kinderen te hebben om ze te helpen verwerken wat er gebeurt. Ane Lemche is psycholoog en child protection advisor bij Save the Children: “Wat er in Oekraïne gebeurt, kan beangstigend zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Het negeren of vermijden van het onderwerp kan ertoe leiden dat kinderen zich verloren, alleen en banger voelen, wat hun gezondheid en welzijn kan beïnvloeden.” Lees hier hoe Save the Children kinderen en jongeren in crisisgebieden ondersteund met mentale zorg.
 
3. Energiearmoede
De kosten van ruwe Brent-olie zijn tot het hoogste niveau sinds 2012 gestegen. Europa is voor veertig procent van zijn aardgasvoorziening van Rusland afhankelijk. Deze prijsstijgingen zullen tot nog hogere kosten in levensonderhoud voor veel gezinnen leiden. Dit is ongelooflijk zorgwekkend voor huishoudens met lage inkomens. Miljoenen ouders zullen zich afvragen hoe ze de komende hun vaste lasten kunnen betalen. Gezinnen zullen moeten kiezen tussen het verwarmen van hun huis en het voeden van hun kinderen. Een verdere stijging van de energierekening zal ervoor zorgen dat nog meer kinderen in koude en vochtige huizen leven, hongerig naar bed gaan en de kansen missen die ze nodig hebben om te groeien.
 
Save the Children werkt sinds 2014 in de Oekraïne 
Save the Children is sinds 2014 actief in Oekraïne. De kinderrechtenorganisatie levert essentiële humanitaire hulp aan kinderen en hun families, afstandsonderwijs, het verstrekken van psychosociale ondersteuning, het uitdelen van winterpakketten en hygiënepakketten en het verstrekken van cash geld aan gezinnen zodat ze kunnen voldoen aan basisbehoeften zoals voedsel, huur en medicijnen.