DRA biedt noodhulp in Somalië

De Hoorn van Afrika is getroffen door de ergste droogte in veertig jaar. Al vier jaar is er bijna geen regen gevallen en weerstations voorspellen dat ook het komende regenseizoen droog zal blijven. Meer dan 23 miljoen mensen lijden extreme honger.

Vooral Somalië is hard getroffen. De VN meldt dat alleen al dit jaar 750.000 mensen zijn ontheemd als gevolg van de droogte. Door de extreme droogte in veel landen, maar ook door de crisis in Oekraïne zijn de voedsel- en waterprijzen de afgelopen tijd sterk gestegen. Bovendien is er te weinig geld voor humanitaire hulp. Volgens de VN komen ruim zeven miljoen mensen in Somalië, meer dan de helft van de bevolking, moeilijk aan voedsel. 

Dit jaar stierven al drie keer zoveel kinderen aan ondervoeding in vergelijking tot het hele jaar ervoor. Ondervoed zijn maakt kinderen, vooral kinderen onder de 5 jaar, erg vatbaar voor dodelijke ziekten en aandoeningen zoals diarree, cholera, malaria en longontsteking.

Om deze reden is er in oktober 2022 een nieuwe Acute Joint Response opgericht in Somalie vanuit de Dutch Relief Alliance. 

Somalia Acute Joint Response
Met geld van de Dutch Relief Alliance financiert Save the Children projecten om de meest kwestbare kinderen en hun families te bereiken met levensreddende hulp in Bay region. Dit doen wij samen met onze lokale parner GREDO. Met deze projecten kunnen we schoon drinkwater geven aan meer dan 2800 huishoudens. Dit doen we via ‘water trucks’.  Aan dezelfde mensen geven we ook sessies over hygiene en de link tussen slechte hygiene en ondervoeding. Meer dan 350 huishoudens van deze huishoudens krijgen bovendien een hygiene box met zeep, aqua tabs, water containers en maandverband. Daarnaast delen we cash uit aan 1200 huishoudens. Dit stelt huishoudens in staat om zelf te beslissen wat prioriteit moet krijgen om aan hun eerste levensbehoeften te voldoen. 
 
Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance (DRA) bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties. De alliantie is in 2015 opgericht door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken kan de Dutch Relief Alliance snel noodhulp bieden aan slachtoffers van crises wereldwijd. De leden zijn: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, Oxfam Novib, Plan International, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.
 

Honger in de Hoorn van Afrika

In de door extreme droogte geteisterde gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië sterft waarschijnlijk elke 48 seconden één persoon door honger. Het aantal mensen dat te maken krijgt met extreme honger in deze drie landen is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld – van meer dan 10 miljoen tot meer dan 23 miljoen vandaag.  

Lees meer
>