Extreem weer in Bangladesh en India

De hevige overstromingen, aardverschuivingen en blikseminslagen van de afgelopen dagen hebben zware gevolgen voor 4 miljoen mensen in Bangladesh en evenzoveel mensen in de Indiase deelstaat Assam.  

Een maand geleden werd dezelfde regio geteisterd door overstromingen. In Bangladesh staat het hele district Sunamganj onder water en het district Sylhet staat voor 84% onder water. De overstromingen lijken daarmee ernstiger gevolgen te hebben dan de overstromingen uit 2004, toen op het hoogtepunt de helft van Bangladesh onder water stond. 

Er vielen deze week minstens 100 doden. Behalve het verlies aan levens, is ook het levensonderhoud weggeslagen. Oogsten zijn mislukt en huizen zijn verwoest. Schoolgebouwen zijn zo zwaar beschadigd dat honderdduizenden kinderen niet naar school kunnen. Ook de toegang tot gezondheidszorg is in gevaar. 

“Extreme weersomstandigheden komen in de hele regio vaker voor en zijn ernstiger als gevolg van de klimaatverandering. Kinderen zijn het meest kwetsbaar voor deze gevolgen”, zegt Onno van Maanen, directeur van Save the Children in Bangladesh. "Het regent nog steeds, het waterpeil stijgt nog steeds. Veel mensen moeten gedwongen naar tijdelijke opvang verhuizen en het is onduidelijk hoelang dat gaat duren. Alles wijst erop dat dit soort extreme weersomstandigheden steeds erger worden. En we hebben nog nooit eerder twee zware overstromingen zo snel achter elkaar gezien. Daarom is er dringend actie nodig om de grondoorzaken van klimaatverandering aan te pakken. Deze overstromingen laten zien dat de armste en meest kwetsbare mensen het hardst getroffen worden.” 

Waaruit bestaat de hulp? 
In Bangladesh ondersteunt Save the Children de getroffen mensen in Sylhet met contant geld, voedselmanden, hygiëneartikelen, waterzuiveringstabletten en geestelijke gezondheidszorg. Hygiënekits zijn belangrijk om de uitbraak van ziekten die door water worden overgedragen, zoals diarree en knokkelkoorst, tegen te gaan. Daarna verlenen we ondersteuning bij het schoonmaken van scholen en het repareren van huizen. In India biedt Save the Children hulp met hygiëne-, onderwijs- en onderdakpakketten in de districten Darrang en Naogaon. We richten ook kindvriendelijke ruimtes in die psychologische eerste hulp bieden aan kinderen en zwangere vrouwen. 

>