Gezin dat elkaar verloor tijdens de burgeroorlog in Zuid-Soedan na jaren herenigd

Voor de internationale dag van de vrede lichten wij een verhaal uit, waarin het belang van deze dag te zien is. Elk kind heeft het recht om in alle rust zijn of haar toekomst op te bouwen. Zo ook de negenjarige Awel. 

In 2013 werd de jonge moeder Amou gebeten door een slang. Ze was niet meer in staat om te lopen en had veel pijn. Voor een behandeling reisde ze af naar Juba. Haar dochters bracht ze tijdelijk onder bij familie, niet wetende dat ze hen jaren niet zou zien.  

Toen Amou naar haar ziekenhuisafspraak afreisde, werd het dorp waar ze woonde met haar dochters onderworpen aan een angstaanjagende, dodelijke overval door een groep rebellen. De mannen arriveerden om 6 uur 's ochtends, gewapend met fakkels en geweren. De 9-jarige Awel herinnert zich dat ze haar jongere zusjes in paniek verzamelde en hun handen vasthield terwijl ze naar de bush renden. Om hun heen hoorden ze luide geweerschoten. Deze ontsnapping redde hun leven, maar verschillende buren overleefden de aanval niet. De meisjes brachten de volgende acht dagen door in de bush, overgeleverd aan wilde dieren, zonder ook maar een matras om op te slapen of een druppel water om te drinken. Daar wisten ze hun oom te vinden, die de komende drie jaar hun verzorger zou worden.

De zoektocht begon
Met het verstrijken van de maanden verloren Amou en haar man alle hoop. Toen ze terugkeerden naar hun dorp, vonden ze een spookstad die door alle bewoners was verlaten. Hun huis was in de as gelegd en ze geloofden dat hun dochters waren omgekomen. Drie jaar later hoorde Amou dat Save the Children, UNICEF en andere NGO’s verloren kinderen aan het registreren waren om ze weer in contact te brengen met hun families. Ze benaderde een medewerker en de zoektocht naar de meisjes begon. Het hoofdkantoor van Save the Children in Juba werd op de hoogte gebracht en er werden e-mails verzonden naar alle veldkantoren van de organisatie in Zuid-Soedan. Save the Children zocht in de nationale database naar aanwijzingen en kinderbeschermingsexperts scanden scholen en kampen om de meisjes te identificeren.

Eindelijk herenigd
Nadat de foto's van de ouders waren vergeleken met die in de database, stelde Save the Children vast dat de drie dochters nog leefden en bij hun oom woonden. Amou herinnert zich dat ze danste en huilde van vreugde toen ze de stemmen van haar lang verloren dochters weer hoorde. Ze was zo blij dat ze niet kon slapen totdat ze de meisjes weer zag. In 2016 werd het gezin herenigd. Sindsdien wonen ze samen in een klein huis. De meisjes gaan allemaal naar de basisschool en genieten van het samen zingen en dansen. Awel droomt ervan om voor een ngo te werken als ze ouder is, zodat ze kinderen zoals zijzelf kan helpen hun gezin te vinden.

Miljoenen mensen op de vlucht
In Zuid-Soedan vluchten er miljoenen mensen voor conflict. Duizenden kinderen zijn van hun families gescheiden tijdens aanvallen op dorpen en steden – vaak verscheurd in de daaropvolgende chaos terwijl ze op de vlucht sloegen.

Save the Children helpt met het opsporen van familieleden van alleenreizende kinderen om families met elkaar te herenigen. Vandaag, op de internationale dag van de vrede, willen wij pleiten voor gezinshereniging, maar bovenal voor vrede. Zodat kinderen in rust hun toekomst kunnen opbouwen, met de steun van hun ouders. 

>