Aandacht vragen voor armoede in Nederland en crises wereldwijd
De kinderen die waren uitgenodigd, zetten zich in voor Save the Children om aandacht te vragen voor politieke onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Zo deelden ze hun verhaal over armoede in Nederland en over de oorlog in Syrië en Afghanistan. Op die manier helpen ze mee om het onderwerp onder de aandacht te brengen van de lokale en landelijke politiek. Denk bijvoorbeeld aan de invulling van het Nationaal Plan Kindergarantie, wat als hoofddoel heeft het verminderen van armoede onder kinderen in Nederland.
Psychosociale hulp voor kinderen die zijn gevlucht
Je kan ook denken aan het agenderen van het belang van psychosociale hulp voor kinderen die uit Syrië zijn gevlucht. Naya, een van de jongeren die aanwezig was, vertelde: “Syrische kinderen die een oorlog hebben meegemaakt, hebben veel meegemaakt. Voor hen is psychosociale hulp erg belangrijk”. Zo deelden Naya en Eilaf eerder hun verhaal in deze video. Naar aanleiding hiervan is er in Nederland meer aandacht gekomen voor psychosociale hulp voor kinderen met een vluchtelingenachtergrond. Ook is er een programma opgezet om 200 kinderen en hun families in Noordoost Syrië psychosociale hulp te geven.
Waarom deze dag?
Voor Save the Children, als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld, is het heel belangrijk om kinderen en jongeren bij ons werk te betrekken. Hun stem telt. Door betekenisvolle participatie leren wij kinderen en jongeren als zelfstandige personen in de samenleving te functioneren. We vergroten hun betrokkenheid in de maatschappij. Dit draagt bij aan betere besluitvorming, beleid en resultaten.
Kinder- en jongerenparticipatie doen wij niet af en toe, het is een basishouding van Save the Children. Wij leveren hiermee een positieve bijdrage in de ontwikkeling van kinderen en jongeren tot verantwoordelijke burgers. Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongeren een stem te geven in zaken die invloed hebben op hun leven. Al onze programma’s komen dan ook zoveel mogelijk tot stand in samenwerking met kinderen, jongeren, ouders, overheden, gemeenschappen en andere lokale partners. Zo bieden we duurzame oplossingen die ‘toekomstproof’ zijn.
Het is belangrijk om verantwoording af te leggen aan kinderen en jongeren. We geven hen feedback over hoe hun bijdrage tot nu toe politieke besluitvorming heeft beïnvloed.