Gedwongen prostitutie
De dag daarna reisde ze met de broer van haar baas naar Italië. Ze kwam bij de vrouw waar ze zou moeten babysitten. Joy vertelt dat het al snel duidelijk was dat dit niet zou gebeuren, “Diezelfde avond stuurde mijn madam een man naar mijn kamer. Hij heeft mij toen ontmaagd. Dit was de ergste dag van mijn leven.”
De twee jaar daarna werd Joy geforceerd om als sekswerker te werken. Ze kon niet ontsnappen, want haar madam volgde haar overal. Ze moest al het geld wat ze verdiende aan haar madam geven, dus ze was helemaal afhankelijk van haar zorg. Haar madam dreigde vaak dat ze de politie zou bellen als ze wel iets probeerde. De politie zou haar dan terug naar Nigeria sturen.
Haar ontsnapping
Na deze periode van twee jaar stuurde haar madam haar vaker alleen op pad. Joy pakte toen haar kans en is gevlucht. Dit deed ze door hulp te vragen aan een taxichauffeur, die haar naar een treinstation bracht.
Haar madam bedreigde Joys familie, dus Joy bleef nog een tijdje werken als sekswerker en stuurde haar geld. Toen Covid-19 begon, stopte ze met werken. Een vriendin van haar vertelde over een programma van Save the Children ‘Vie d’Uscita’ (a way out). Daar werd ze geholpen. Ze kreeg therapie, Italiaanse les en ze leerde hoe ze onafhankelijk kon zijn. Dankzij het project heeft Joy haar middelbareschooldiploma gehaald, een professionele kookcursus gedaan en staat ze op het punt haar rijbewijs te halen en een cursus in de dienstensector te volgen.