Ongelijkheid
De meeste van de kinderen en jongeren die te maken hebben met de dubbele impact van armoede en klimaatveranderingen wonen in het Mondiale Zuiden. Als door klimaatveranderingen oogsten mislukken, stijgen de prijzen van voedsel. Eten wordt te duur en daardoor lijden kinderen honger. Sommige kinderen gaan dan niet meer naar school, omdat hun ouders het niet meer kunnen betalen of omdat de school is verwoest door een storm of overstroming. Kinderen dragen het minst bij aan de klimaatcrisis, maar hebben er het meest last van. De klimaatcrisis en ongelijkheid moeten tegelijkertijd worden aangepakt op een rechtvaardige manier.
Nederlandse kinderen
Ook in Nederland hebben we kinderen gevraagd naar hun bevindingen over het veranderende klimaat. Zij maken zich vooral boos over het feit dat volwassenen maar blijven praten en niet overgaan tot actie, terwijl hun toekomst wordt bedreigd. Daarom willen ze dat er naar hen geluisterd wordt. ‘’Kinderen kunnen heel goed zeggen wat ze vinden en wat ze voelen. Daar kan de politiek nog van leren!”, aldus de 11-jarige Leah. Ook vinden ze het oneerlijk dat kinderen die het minste hebben bijgedragen aan klimaatverandering, het hardst worden getroffen. In de woorden van een brugklasser: ‘’Rijke landen moeten armere landen helpen met hun klimaatproblemen. Ik vind dat het nu gewoon oneerlijk is. Wij zijn lekker op de bank Netflix aan het kijken, terwijl andere mensen voor hun leven rennen.’’
Eerlijke en leefbare wereld
Namens alle kinderen doet Save the Children een dringende oproep aan de wereldleiders die zich opmaken voor de COP27 in Egypte en bijeenkomsten van de G20. Kraan: “Kinderen hebben recht op een eerlijke en leefbare wereld. Een wereld waar genoeg eten, drinken, geld, hulp en medicatie is voor iedereen. Waar alle kinderen naar school kunnen gaan en waar niemand bang hoeft te zijn voor een natuurramp. Kinderen geloven dat die wereld bestaat. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat die hoop bewaarheid wordt.”