Skip to main content
a966188e-7ddb-4d36-bc28-0a3df294aa28.JPG.webp

Kinderen worden behandeld op matrassen buiten ziekenhuizen in Somalië

Maandag 27 Juni 2022
In Somalië moeten er zoveel kinderen behandeld worden voor ondervoeding, dat er niet genoeg plek meer is in de ziekenhuizen. Artsen verzorgen kinderen in tenten of zelfs in de buitenlucht. Het land stevent af op een regelrechte hongersnood.

De voedselcrisis is ontstaan door de aanhoudende droogte als gevolg van klimaatverandering. Hier bovenop komt de oorlog in Oekraïne, die de voedselprijzen verder opdrijft. Somalië is voor 90 % van de tarweimport afhankelijk van Rusland en Oekraïne.  

Vorige maand nam een kliniek van Save the Children in Baidoa, Zuid-Somalië, een recordaantal van 324 kinderen op. Dat is bijna drie keer zoveel als in het jaar ervoor. Het cijfer voor de maand juni heeft dat nu al overtroffen, met nog een week te gaan voor het einde van de maand. Ook stierven er in mei acht kinderen, een cijfer dat ook lijkt op te lopen. 

In Somalië kampen op dit moment 7,1 miljoen mensen met een extreem voedseltekort en verlies van levensonderhoud (Integrated Food Security Phase Classification (IPC) fase 3+), waaronder 2,1 miljoen mensen die in een noodsituatie verkeren. Naar schatting 213.180 mensen zullen zich naar verwachting in IPC fase 5 (catastrofe/hongersnood) bevinden binnen nu en september. Acht gebieden in het land lopen het risico om in een hongersnood te belanden tussen nu en september, in het bijzonder de regio Bay.  

Baby's krijgen regelmatig alleen waterige thee of extreem verdunde melkpoeder. Veel moeders eten slechts één maaltijd van sorghum en slappe thee per dag. In deze omstandigheden zijn het de jongste kinderen die het meest vatbaar zijn voor ernstige ondervoeding, met als gevolg wazig zien, spierafbraak, orgaanfalen en zelfs de dood. Sinds het begin van het jaar hebben meer dan 500.000 mensen hun huis verlaten, vastbesloten om voedsel, water en gezondheidszorg te vinden waarmee zij en hun kinderen kunnen overleven. 

Oproep aan G7 

De VN heeft om 1,5 miljard dollar gevraagd om deze urgente en dodelijke crisis aan te pakken, maar tot nu toe is er slechts 400 miljoen dollar bij elkaar gebracht. Hulporganisaties dringen er bij de G7-leiders op aan, die deze week bijeenkomen, om in te grijpen en levens te redden. De G7 groep bestaat uit Duitsland, Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan en Italië. 

Save the Children's directeur in Somalië, Mohamud Mohamed Hassan: “De klinieken voor ondervoede kinderen dreigen het niet meer aan te kunnen. Het is tijd om wakker te worden. De G7 moet van het aanpakken van honger en ondervoeding in Somalië en in heel Oost-Afrika een prioriteit maken.” 

Astur* liep gedurende twee dagen en nachten 90 kilometer met haar gezin. Ze vertelt: “Vier jaar lang hebben we geen regen gezien. We zijn onze dieren kwijtgeraakt en er groeit niets op ons land. We hielden het niet meer uit en daarom vertrokken we naar Baidoa om steun te zoeken. Vroeger zagen we droge perioden, maar niet zulke ernstige droogtes.” 

Eenmaal in een kamp voor ontheemden in Baidoa aangekomen, brachten hulpverleners van Save the Children Asturs tweejarige dochter Yasmiin* naar een ziekenhuis. Doktoren moesten onder een boom voor Yasmiin en Astur zorgen totdat er uren later een bed beschikbaar kwam. Volgens de artsen zou het zonder behandeling onwaarschijnlijk zijn geweest dat Yasmiin het overleefde. Nu reageert ze goed op de behandeling.