Meer dan een half miljoen kinderen op de vlucht in Myanmar

Het aantal kinderen dat gedwongen hun huis moest ontvluchten in Myanmar is inmiddels voorbij een half miljoen. Dat zijn alleen nog maar de cijfers van binnen het land. In het buurland Bangladesh, wonen nog een half miljoen Rohingya kinderen. 

Rohingya kinderen en hun families hebben al decennialang te maken met vervolging en geweld. In 2017 leidde nieuw geweld door het leger tot een uitstroom van bijna 1 miljoen Rohingya naar buurland Bangladesh. Veel van hen verblijven nog steeds in vluchtelingenkampen bij het kustplaatsje Cox’s Bazar.

Heel veel gevluchte families in Myanmar leven in zelfgemaakte schuilplaatsen in de jungle. Daar zijn kinderen vatbaar voor honger en ziekte. Bovendien worden ze geconfronteerd met risico’s voor hun veiligheid, zoals mensenhandel en uitbuiting.  

Ondanks de grote nood is de crisis in Myanmar een van de meest onder gefinancierde humanitaire crises ter wereld.  

Ontheemdenkampen  
Het leven in ontheemdenkampen is zwaar. Daniel*, 17, in een ontheemdenkamp in de staat Kayah, vertelt: “Omdat er zoveel mensen in het kamp zijn, hebben we meestal te maken met een tekort aan schoon water. We hebben ook niet genoeg eten. Het lijkt alsof alle jonge mensen hun dromen zijn kwijtgeraakt. Ik wil de kans krijgen om mijn opleiding en studie zonder angst voort te zetten.”   

Mensen die in deze vluchtelingenkampen wonen, zijn afhankelijk van donaties van lokale liefdadigheidsgroepen en humanitaire hulporganisaties om te overleven. Wegversperringen en steeds strengere beperkingen op transport en hulp zorgen ervoor dat de toegang vaak bemoeilijkt wordt.  

De levens van kinderen worden dagelijks bedreigd 
Olivier Franchi, programmadirecteur van Save the Children in Azië, vertelt: “Mensen nemen niet zomaar de beslissing om hun huis te verlaten. Kinderen moeten vluchten voor hun leven door gevechten in Myanmar. Hun levens worden dagelijks bedreigd.” 

In september nog overleden 11 kinderen door een bomaanslag op een school.  

Save the Children 
Save the Children werkt sinds 1995 in Myanmar. Daar bieden we gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming en voedsel. Dit doen we samen met meer dan vijftig partners door het hele land heen.  

Save the Children dringt er bij de VN-Veiligheidsraad op aan om snel krachtige maatregelen te nemen om de rechten van kinderen te beschermen.  


*Zijn naam is voor de veiligheid veranderd