Nagina krijgt een opleiding, dankzij Save the Children

De zussen Nagina* (13) en Yasmin* (35) wonen in het oosten van Afghanistan en verloren op jonge leeftijd hun beide ouders. Yasmin de zorg voor haar drie broers en zussen op zich. 

“Ik was gelukkig en had een goed leven voordat alles gebeurde. Ik kon naar school gaan. Maar nu is alles slechter geworden,” vertelt Nagina. Ze hield van leren en wilde graag dokter worden. Toen de taliban vorig jaar de macht overnam, stortte de economie in. Yasmin kon het zich niet meer veroorloven om Nagina te voeden en haar school te betalen. 

“Ik heb verschrikkelijk gehuild toen ik Nagina van school moest halen. Ik heb voor geen van mijn zussen het onderwijs kunnen betalen. Het was mijn grootste droom dat Nagina iets zou kunnen doen om onze samenleving beter te maken. Maar wat had ik moeten doen? Ik kan beter eten betalen, dan pennen en schoolboeken. Als ik haar geen eten geef, kan ze al die andere dingen ook niet doen.” Yasmin vertelt dat vrouwen die geen educatie hebben gehad, vaak thuiszitten. 

Save the Children
Save the Children heeft een programma waarbij ze kinderen naar school sturen. Daar leren ze dan bepaalde vaardigheden, zodat ze later een eigen bedrijf kunnen starten of verder kunnen studeren. Daarnaast geven ze de families geld om rond te komen. 
 
“Op een dag kwamen ze bij mij langs en zagen ze hoe wij leefden,” vertelt Nagina. Save the Children stuurde haar toen naar school toe, zodat ze kleermaker kan worden. Het zal helaas niet mogelijk zijn om haar naar een vervolgopleiding te sturen, want de taliban verbiedt het dat meisjes naar de middelbare school gaan. 

Yasmin vertelt dat Nagina veel heeft geleerd en positief is veranderd, sinds Save the Children haar naar school heeft gestuurd. “Ze is nu gelukkig. En als zij blij is, ben ik ook blij.” 


*Namen zijn veranderd voor de veiligheid van de geïnterviewden
 

>