Skip to main content
d87ec60c-ac32-4c55-bfdf-19f886153d8d.jpg.webp

Nieuwe initiatiefwet verplicht bedrijven tot respect voor mensenrechten en milieu

Dinsdag 1 November 2022

Vandaag dienen de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en SP een initiatiefwet voor duurzaam en verantwoord ondernemen in bij de Tweede Kamer. Deze wet verplicht bedrijven om te ondernemen met respect voor mens, milieu en klimaat. 

Het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Platform (MVO), waar Save the Children een onderdeel van is, vindt dit een zeer urgent en noodzakelijk wetsvoorstel. ‘Deze initiatiefwet kan echt positieve impact maken’, aldus Manon Wolfkamp van MVO Platform. ‘Bedrijven worden verplicht om misstanden zoals kinderarbeid, moderne slavernij en klimaatschade aan te pakken. We roepen de politiek op nu door te pakken.’ 

Bedrijven moeten misstanden in de keten aan pakken 
De basis voor de initiatiefwet zijn de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, een kader waar bedrijven nu ook al gewend zijn mee te werken. Bedrijven moeten hun productieketens in kaart brengen, inclusief (mogelijke) misstanden voor mens, milieu en klimaat. Mochten er misstanden gevonden worden, dan dient een bedrijf deze aan te pakken en soms ook te herstellen. Een onafhankelijke toezichthouder zal toezien op de naleving van de wet. 

40.000 Handtekeningen vóór wetgeving 
Het afgelopen jaar voerden zo’n 65 bedrijven samen met 60 maatschappelijke organisaties en vakbonden campagne voor deze wetgeving in het Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO.org). Ruim 40.000 consumenten ondertekenden de oproep voor wetgeving op duurzaam ondernemen. Verder blijkt uit onderzoek van opiniepeiler YouGov dat 80 procent van de Nederlandse burgers wil dat er strenge wetgeving komt die bedrijven verplicht om mensenrechtenschendingen en milieuschade in het buitenland te voorkomen. 

Save the Children 
Save the Children ondersteunt deze initiatiefwet volledig. Op dit moment komen er te veel bedrijven weg met mensenrechtenschendingen en milieuschade. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit ons rapport over kinderarbeid in kobaltmijnen. Met de ‘Work: No Child’s Business’- alliantie zetten we ons, samen met UNICEF en de Stop Kinderarbeid Coalitie, in tegen kinderarbeid en voor kwalitatief onderwijs voor ieder kind. 

Wij roepen alle partijen in de Tweede Kamer op om voor de initiatiefwet te stemmen en zich op die manier in te zetten tegen kinderarbeid en andere mensenrechtenschendingen.