Save the Children spreekt zich uit over escalatie geweld in Myanmar

“Kinderen overleven nu met te weinig water en voedsel in de jungle van Myanmar en dat hoort niet”, zegt Inger Ashing van Save the Children International.

Sinds het leger van Myanmar een jaar geleden een staatsgreep pleegde zijn de omvang en de ernst van het geweld tegen burgers toegenomen, zegt Save the Children in een verklaring. Ook kinderen en personeel van hulporganisaties zijn doelwit.

In de afgelopen twee weken zijn er weer kinderen omgekomen  door ernstig geweld van het leger in de staat Kayah en de regio Sagaing. Zo werd er een kamp voor ontheemden gebombardeerd. Ashing: “Weer zien we dat kinderen het zwaarst lijden in conflicten. Kinderen die ontheemd zijn lopen een verhoogd risico op mensenhandel, misbruik en  rekrutering in gewapende groepen. De gruwelijke aanval van vorige week op een vluchtelingenkamp laat zien dat kinderen in Myanmar nergens veilig zijn. Het afgelopen jaar zijn in heel Myanmar 150.000 kinderen hun huis kwijtgeraakt. Dat zijn 150.000 kinderen die gescheiden zijn van hun vrienden, hun school en hun huizen en geen toegang hebben tot gezondheidszorg. De VN-Veiligheidsraad moet manieren vinden om de crisis aan te pakken en kinderen te beschermen tegen geweld en ontheemding.”

Thawdar moet in de jungle overleven
Recente cijfers van de Verenigde Naties bevestigen dat ten minste 405.700 mensen voor het oorlogsgeweld zijn gevlucht. Van het totale aantal ontheemden in Myanmar is naar schatting 37% kind. Ze moeten buiten in de jungle leven in geïmproviseerde schuilplaatsen, waar honger, ziekte en  misbruik op de loer liggen. Vooral in de zuidoostelijke staat Kayah is de situatie sterk verslechterd. Vorige week kwamen twee tienerzusjes om toen er een bomaanslag op een vluchtelingenkamp werd gepleegd. Volgens de VN zijn 91.400 mensen in Kayah staat op de vlucht, lokale bronnen vinden dat een onderschatting en zeggen dat meer dan de helft van 300.000 inwoners gevlucht is. Thawdar (14) schuilt nu in een vluchtelingenkamp: “Toen ik bezig was met het oogsten van maïs op het veld, kwam mijn tante die zei dat we moesten vluchten. Ik hoorde schieten. Mijn moeder pakte wat kleren, potten en borden. Ik was zo bezorgd en dacht tijdens de reis: 'Wat als de  wapens ons raken?' Ik ben altijd bang geweest voor soldaten en ik bid dat ze het kamp niet bereiken. Ik wil nooit meer het geluid van zware wapens horen.”
Thawdars moeder Daw Merry (36): “Als we niet genoeg te eten hebben, wat moeten we dan doen? Soms voel ik me verdrietig als ik geen geld heb om medicijnen of zelfs maar iets kleins om te eten te kopen voor mijn vier kinderen.”

Kerstavond
Op Kerstavond vorig jaar kwamen in Kayah ten minste 35 mensen, waaronder vier kinderen en twee medewerkers van Save the Children om. De twee medewerkers laten beiden een vrouw en jonge kinderen na. Hun dood heeft op alle Save the Children medewerkers veel indruk gemaakt. In een uitzonderlijke verklaring die de organisatie uitgaf na deze gruwelijke gebeurtenissen, riep de organisatie op tot actie van de VN-Veiligheidsraad en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen. 

Voorafgaand aan de staatsgreep van 1 februari 2021 waren er al 370.000 mensen ontheemd in Myanmar,  waaronder tienduizenden Rohingya-kinderen die in gevangenisachtige kampen in de staat Rakhine leefden. De situatie voor hen en de bijna 500.000 Rohingya-kinderen en hun families die naar Bangladesh zijn gevlucht, blijft zeer kwetsbaar. De meedogenloze tactieken van het leger in Myanmar doen volgens Save the Children denken aan de wreedheden die in 2017 tegen de Rohingya zijn begaan.
Save the Children werkt sinds 1995 in Myanmar en biedt levensreddende programma's voor gezondheidszorg, voedselzekerheid, onderwijs en kinderbescherming via meer dan 50 partners en 900 medewerkers in het hele land. Save the Children heeft inmiddels het merendeel van haar programma's in Myanmar hervat na de aanval van 24 december 2021, en het personeel blijft zich volledig inzetten voor de meest kwetsbare kinderen in Myanmar, vooral in deze tijd van conflict en crisis.