Vrouwen timmeren aan de weg in Rohingya vluchtelingenkamp 

Het is deze week 5 jaar geleden dat meer dan 750.000 Rohingya’s vluchtten voor geweld en mensenrechtenschendingen in Myanmar. 

Het merendeel leeft nu in Cox’s Bazar, Bangladesh, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Hier timmeren vrouwen – letterlijk en figuurlijk – aan de weg. Hiermee kunnen ze een inkomen verdienen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. 

 

Bouwbedrijf mama

Het leven in het vluchtelingenkamp is voor veel gezinnen gevaarlijk. De kampen worden vaak getroffen door branden, overstromingen, zware regenval en aardverschuivingen. Hierdoor raken huizen beschadigd en soms zelfs verwoest. Ook is het voor veel alleenstaande moeders moeilijk om geld te verdienen om hun gezin te onderhouden.  

 

Save the Children bedacht een oplossing voor beide problemen: het oprichten van een bouwteam bestaande uit alleenstaande moeders. Op deze manier kunnen er nieuwe huizen gebouwd worden, én alleenstaande moeders doen nieuwe vaardigheden op, want hun kans op een baan vergroot. 

 

Respect als fundament

De eerste trainingen begonnen klein in speciale ‘Female Only’-ruimtes. Al snel werd er opgeschaald en leerden de vrouwen steeds meer. Aanvankelijk geloofden mannelijke bouwteams niet dat de vrouwen een bamboe-omheining konden maken. Uiteindelijk hebben de vrouwen een volledige schuilplaats gebouwd, de eerste keer dat dit in het kamp was gedaan. Inmiddels zijn de twijfels tussen de mannelijke en vrouwelijke bouwgroepen weg, werken ze naast elkaar en respecteren ze elkaars capaciteiten.  

 

Solide basis om gezin te onderhouden

Deze vrouwen hebben nog nooit eerder hun eigen brood verdiend. Ze hebben nu een solide basis om geld te verdienen en hun gezin te onderhouden, wat ook ten goede komt aan de kinderen in het vluchtelingenkamp. 

 

 

Sayeda (25) vertelt: “Het is 5 jaar geleden dat we hier vanuit Myanmar kwamen. Geen enkele andere organisatie heeft me eerder zulke kansen op werk gegeven. We hebben geleerd hoe we het bamboehek en het ventilatiesysteem moeten maken. Na het volledig slopen van een verwoeste woning hebben we weer een nieuwe opgebouwd. We hebben het vak geleerd en we weten nu hoe we het moeten doen”. 

 

Half miljoen kinderen nog steeds in overvolle kampen

Onno van Manen, landendirecteur voor Save the Children in Bangladesh: “De wereld heeft misschien haar aandacht gericht op andere crises, maar vijf jaar later groeien bijna een half miljoen Rohingya-kinderen nog steeds op in overvolle kampen. Hoewel de meeste Rohingya terug naar huis willen, betekent het aanhoudende geweld in Myanmar dat veilige terugkeer voorlopig geen optie is. Save the Children roept de internationale gemeenschap, regionale regeringen en de regering van Bangladesh op om de Rohingya meer te steunen en hen een legale status en werkmogelijkheden te bieden.”