“Wat ging er boem?”

Hoe kun je ooit aan je dochter uitleggen dat er een oorlog gaande is? Voor deze onmogelijke opgave stond Dana: “Je kunt een kind van twee jaar niet zomaar uitleggen dat er kinderen sterven.”

Dana (29) en haar dochter Antonina moesten vluchten uit hun woonplek Charkov in Oekraïne. Daarvoor schuilden ze in een kelder. De explosies waren heel duidelijk te horen en Antonina werd bang. Dana vertelt: “Ze kon niet slapen en bleef maar vragen wat er ‘boem’ was gegaan.”  

Ze kon haar dochter nog wel wijsmaken dat ze de donder hoorde, maar haar oudere neefjes en nichtjes geloofden er niks van. Dana vertelt verder: “Ze stelden veel vragen. Mijn neefje vroeg: ‘Ga ik ook dood?’ Zijn ouders probeerden de juiste woorden te vinden, maar dat is bijna onmogelijk.”  

Ondertussen wonen ze in Dnirpo, waar Save the Children het gezin ondersteunt in de basisbehoeftes. Dana wil volgende maand weer terugkeren naar haar oude woonplek. Al haar familieleden en vrienden zijn andere kanten op gevlucht, maar dat houdt haar niet tegen. “We leven nu dag tot dag. Dit kan geen permanente oplossing zijn. We gaan sowieso terug naar huis,” vertelt ze vastberaden.  

Save the Survivors 
Dit verhaal is deel van onze Save the Survivors campagne. Elke vijf seconden slaat een kind op de vlucht. Save the Children doet er alles aan om deze kinderen en hun families te ondersteunen. Wil je daar meer over weten? Ga dan naar de Save the Survivors website.