Skip to main content
9fb4dae0-0861-4e66-aa69-169e6a8eac45.jpg.webp

920 uur schuilen in bunkers: zo overleven kinderen de oorlog in Oekraïne

Vrijdag 24 Februari 2023

In het eerste oorlogsjaar zaten kinderen gemiddeld ruim 900 uur ondergedoken in schuilkelders. Dat komt neer op 39 dagen verstoppen voor raketaanvallen en beschietingen. Olena* (12): “Het is saai hier, maar beter vervelen dan gewond raken.”

Telkens als de sirenes klinken, weten de inwoners van Oekraïne dat ze direct dekking moeten zoeken voor het oorlogsgeweld. Gezinnen en kinderen zitten soms wel acht uur onder de grond terwijl er raketaanvallen gaande zijn. Sinds de escalatie van het conflict op 24 februari 2022 is het luchtalarm maar liefst 16.207 afgegaan, gemiddeld een uur lang. 

“Ik schrok wakker van het luchtalarm” 
De eerste oorlogsdag staat in het geheugen gegrift van Sophia* (16) uit Kharkiv, langs de frontlinie in het zuidoosten van Oekraïne. “Ik schrok wakker van het luchtalarm en explosies. Ik was echt doodsbang.” Na verschillende vluchtadressen woont zij nu met haar oma in het westen van Oekraïne. Maar ook daar gaat het luchtalarm regelmatig af. Dan schuilt het meisje in een donkere, koude kelder onder hun huis. “Als het luchtalarm klinkt als ik op school ben, dan gaan we naar de bunker van het gemeentehuis. We kunnen er in vijf minuten heen rennen.”  

‘Noodrugzak’ met water, eten en speelgoed 
Kleuterjuf Svitlana* werkt op een basisschool in Dnipro: “Luchtalarmen horen nu bij het dagelijks leven van mijn leerlingen: Binnen drie minuten zijn ze aangekleed en gaan we direct naar de schuilkelder." De kelder is schools ingericht; de kinderen kunnen er tekenen, spelen en dansen. Bovendien heeft elke leerling een eigen ‘noodrugzak’ met water, snacks, warme kleding en hun favoriete speelgoed.

CH1769293-Oleh-4-plays-with-his-friends-in-the-kindergarten-basement-during-air-raid-alert

“Als ik hier ben, vind ik het leuk om te verven en met de poppen te spelen.”

Oleh* (4)


 

Rapport “A Heavy Toll”  
Het nieuwe rapport “A Heavy Toll” van Save the Children geeft een duidelijk beeld van de gevaren waarmee kinderen in het eerste oorlogsjaar zijn geconfronteerd. Ook laat het zien welke impact het geweld, gebrek aan onderwijs, scheiding of verlies van familie en vrienden heeft op hun mentale welzijn. Sonia Khush, directeur van Save the Children in Oekraïne: “Het leven van miljoenen kinderen is drastisch veranderd. Maar wat mij telkens weer verbaast, is hoe veerkrachtig kinderen zijn. Wij kunnen ze daarbij op verschillende manieren helpen, zodat zij blijven groeien.”  

Uit ons nieuwe rapport blijkt dat Oekraïense kinderen meer dan 900 uur hebben doorgebracht in bunkers dit jaar. Kateryna Lytvynenko, Humanitarian Policy & Advocacy Manager bij Save the Children Oekraïne, vertelt wat wij voor deze kinderen doen.


 

Hulphond voor traumaverwerking 
Een bijzondere manier om kinderen te helpen met stress en traumaverwerking is dierentherapie. Hiervoor worden speciaal getrainde honden ingezet. Viktoriya (9): “Toen de oorlog begon, kreeg ik pijn in m’n been en kon ik niet meer goed lopen. Ik weet niet waarom. Nu gaat veel beter.” 

CH1759674-Viktoriya-9-poses-with-golden-retriever-Parker-a-two-year-old-therapy-dog-during-a-dog-therapy-session-at-a-school-outside-of-Kyiv-Ukraine


Viktoriya samen met therapiehond 'Parker'


Save the Children werkt sinds 2014 in het oosten van Oekraïne. Sinds een jaar hebben we ons werk sterk uitgebreid en hebben we meer dan 800.000 mensen ondersteund - waaronder 436.500 kinderen - met levensreddende hulp zoals voedsel en water, contant geld en veilige plekken voor kinderen en gezinnen.


*De namen van de geïnterviewden zijn gefingeerd.