Skip to main content
1316eeff-938e-4f00-a211-8c99e1110259.JPG.webp

Philips Foundation en Save the Children werken samen in Jemen

Dinsdag 17 Januari 2023

In Jemen vluchten veel mensen, vanwege de oorlog. Ze zijn op zoek naar een veilige plek voor hun kinderen. Goede moeder en kindzorg is van groot belang. 

Save the Children brengt samen met de Philips Foundation een beetje licht in de stressvolle situatie waarin veel zwangere vrouwen zich bevinden. Op negen verschillende plekken in het land traint Save the Children verpleegkundigen en vroedvrouwen in het gebruik van moderne echografie om de gezondheid van zwangere vrouwen goed te kunnen volgen. De Philips Foundation heeft voor de nieuwste apparatuur gezorgd, zoals draagbare echografie-apparaten. Per maand gaat het om meer dan duizend zwangere vrouwen die hiermee geholpen worden in gemeenschapscentra. Omdat het draagbare apparaten zijn, kunnen ook verafgelegen gebieden bereikt worden. 
 
Pim Kraan, directeur Save the Children: “De sterftecijfers onder zwangere vrouwen zijn nog steeds veel te hoog en met deze samenwerking met Philips Foundation brengen we een beetje licht in de moeilijke situatie waarin veel ouders in Jemen zich bevinden. Door deze samenwerking met de Philips Foundation hopen we samen betere resultaten te bereiken en de sterftecijfers onder vrouwen en pasgeboren kinderen terug te dringen.”
 
“De kennis die verloskundigen opdoen kan een blijvende indruk achterlaten op de kraamzorg in Jemen”, zegt Margot Cooijmans, Directeur van de Philips Foundation. "Elke vroedvrouw is gekoppeld aan een arts, zodat ze kunnen blijven leren."
 
Wat is er aan de hand in Jemen?
Jemen wordt sinds 2015 geconfronteerd met een verwoestende burgeroorlog, waarbij veel mensen gedwongen zijn te vluchten. Ongeveer 24 miljoen mensen zijn aangewezen op humanitaire hulp. Daarvan zijn er 13 miljoen zo hulpbehoevend dat we spreken van acute nood: geen eten, geen dak boven hun hoofd, hun gezondheid is zwaar verzwakt. Door de oorlog en de economische crisis functioneert de helft van de gezondheidszorg niet. Dat betekent dat veel ziektes ook niet gediagnosticeerd kunnen worden. Ziekten als cholera, difterie verzwakken de mensen – vooral kinderen – nog meer. 
 
Het lijkt soms alsof het een uitzichtloze situatie is. Het gebrek aan voldoende medisch personeel, het gebrek aan medicijnen en voedsel, zorgen voor hoge sterftecijfers. In september 2022 bezocht een tv-ploeg van RTL nieuws de programma’s van Save the Children en maakte daar deze reportage van: Geen huis, geen eten, geen medicijnen: in Jemen is de situatie uitzichtloos | RTL Nieuws

Toch ziet Save the Children wel degelijk mogelijkheden om in Jemen te werken. Dat doet de organisatie al sinds 1963 en daarom kan de hulp op de juiste plekken bij de meest kwetsbare mensen aankomen. De draagbare echografie-apparaten helpen om complicaties bij zwangere vrouwen sneller op te sporen. Ook is een betere moeder-en kindzorg mogelijk. Daarnaast is het mogelijk ook de slecht bereikbare gebieden – waar geen gemeenschapscentrum is – te bedienen. De apparaten zijn namelijk draagbaar. 
 
Waarom is samenwerking zo belangrijk?
Save the Children en Philips Foundation hebben vaker samengewerkt. In India lukte het om longontsteking bij kinderen sneller op te sporen en daarmee ook ernstige complicaties te voorkomen. Van alle kinderen onder vijf jaar die sterven, is 14% aan een longontsteking gestorven. Het voorbeeld van India laat zien dat het mogelijk is om gezondheidsmedewerkers uit te rusten met hoogwaardige technologie en zo 110.000 kinderen onder de vijf te bereiken die anders niet bereikt zouden zijn. In India is deze manier van werken inmiddels ingebed in de bestaande gezondheidsstructuur. 
 
Met de draagbare echografie-apparatuur laat de Philips Foundation ook in Jemen zien dat het bedrijfsleven met innovaties een positieve rol kan spelen in het betaalbaar maken van gezondheidszorg  aan vrouwen en kinderen in moeilijk bereikbare gebieden.