Gabriel haalt 280.000 euro op voor Oekraïne met zelfgemaakte houten schaal

De 13-jarige Gabriel Clark uit Groot-Brittannië maakt de mooiste dingen van hout. Als hij de kans krijgt om daarmee geld op te halen voor Oekraïne, pakt hij die meteen. 

In 2022 ging zijn Instagram account 'Clarkie Woodwork' viraal, nadat zijn vader een oproep deed op Twitter om het account van zijn zoon te volgen. Het doel was om zijn kleine aanhang te vergroten en dat lukte al binnen enkele dagen: zijn volgers stegen tot bijna een kwart miljoen. 

Geld voor Oekraïne
Gabriel was eigenlijk van plan om zijn schalen te verkopen, zodat hij een nieuwe mountainbike kon aanschaffen. Maar toen er na de tweet van zijn vader 20.000 opdrachten binnenstroomden, besloot hij zijn plotselinge bekendheid in te zetten voor het goede doel. Hij sneed een prachtige houten schaal, geëtst met een blauwe en gele ring (de kleuren van de Oekraïense vlag). Duizenden mensen deden mee aan een loterij om de handgemaakte schaal te winnen. Gabriel zamelde hiermee meer dan 280.000 euro in voor de Oekraïne respons van Save the Children.

Op bezoek in Polen 
Afgelopen maand bracht Gabriel een bezoek aan de Oekraïense school in Warschau, die gefinancierd gefinancierd wordt door Save the Children. Hier kon hij met eigen ogen zien hoe zijn donatie het verschil maakt. Op de school zitten meer dan 450 kinderen uit Oekraïne. Zij krijgen les in hun moedertaal, maar volgen ook Poolse taallessen. Daarnaast worden de kinderen geholpen bij hun integratie in Polen. Gabriel en de Oekraïense kinderen schilderden samen houten eieren, een populaire Oekraïense paastraditie, speelden spelletjes en bespraken hun hobby's. Gabriel: "De kinderen op de school waren zo blij en gastvrij voor me en ze hadden zoveel leuke spelletjes om te spelen. Ik wou dat mijn school meer zo was! We hadden zoveel gemeen, maar onze omstandigheden zijn zo verschillend.”

"Ik sprak met een tienjarige jongen die drumt, net als ik, en hij doet ook aan Taekwondo, waar ik dol op ben. Het verbaasde me omdat het zo'n ongewone sport is. Het herinnerde me eraan dat deze kinderen net als ieder ander kind zijn, maar ze hebben zoveel meegemaakt. Als er een manier is om hen en andere kinderen die dat nodig hebben te helpen, dan denk ik dat we dat allemaal moeten doen."

The Hope Bowl 
Na zijn bezoek aan de Oekraïense school besloot Gabriel een nieuwe inzamelingsactie te starten. Hij maakte hiervoor de 'Hope Bowl'. Deze schaal bestaat uit drie verschillende soorten hout, die symbool staan voor drie belangrijke pijlers van Save the Children: onderwijs, voedsel en medicijnen. Het maken van de Hope Bowl duurde 10 uur en hiermee zamelt Gabriel geld in voor het kindernoodhulpfonds van Save the Children, dat kinderen in crisissituaties over de hele wereld ondersteunt. De teller staat inmiddels al op meer dan 27.000 euro! Wil jij ook in actie komen net zoals Gabriel? Dat kan hier.

>