De impact van TeamUp
TeamUp geeft houvast, ziet Demi. "Een mooi voorbeeld van de impact van TeamUp is van een twaalfjarige jongen uit Afghanistan. In zijn thuisland is het niet veilig en hij had veel meegemaakt. Hij vond het lastig meteen zijn draai te vinden binnen onze school. De eerste paar keer lukte het hem niet om mee te doen met TeamUp. We lieten hem daarom zijn eigen gang gaan om rustig te kunnen wennen. Na een tijdje kwamen we erachter dat hij veel baat had bij structuur en duidelijkheid. Dan is TeamUp natuurlijk ideaal, want daar zit met de opbouw van de spellen veel structuur in. Hij wist precies waar hij aan toe was. Daarom hebben we die structuur ook ingezet in de klas. Op zijn bureau zijn we met pictogrammen gaan werken en hij mocht, net zoals bij TeamUp, aangeven hoe hij zich voelde bij elke les. Dat heeft hem erg geholpen."
Door dat nieuwe inzicht is besloten elke klas een time-in hoekje krijgt, waar kinderen rustig kunnen zitten, als het ze even niet lukt om mee te doen. Ze mogen zelf kiezen om daar naartoe te gaan zonder daar op dat moment uitleg over te hoeven geven. "In het begin is dat even wennen, want dat kan zomaar midden in jouw les zijn. Later zie je wat voor positieve impact dat kan hebben op het leerproces van een kind.
Ook wij kunnen ons niet heel de dag 100% concentreren en hebben afleiding nodig. Dat geldt des te meer voor kinderen met een migratieachtergrond, die veel te verwerken hebben. Dan is het fijn om een terugtrekplekje in de klas te hebben," legt juf Demi uit.
Waardevol
"Bij ons op school stromen kinderen het hele jaar door in. Je start niet met één klas, waar je het hele jaar verder mee gaat. Er waren een aantal klassen, waar de groepsvorming best pittig was. Wat zou kunnen helpen is om, naast de structuur, ook de thema’s van TeamUp door te trekken in onze lessen. Zo creëer je een doorgaande lijn en nog meer houvast voor de kinderen, maar zover zijn we nog niet. Het zou een mooie toevoeging zijn aan alle sociaal emotionele en trauma sensitieve lessen die we al geven."
"Door TeamUp vinden de kinderen die nieuw komen snel hun plek, ondanks dat ze op dat moment de taal niet spreken. Wij vinden dat als school heel waardevol."
Mentale gezondheid
Wij willen dat kinderen na een conflict of ingrijpende gebeurtenis hun leven weer kunnen oppakken. Daarbij is mentale gezondheid cruciaal. TeamUp is een van onze programma's met een focus op mentale gezondheid. We geven de kinderen ruimte om zichzelf te uiten via artistieke expressie en in workshops die we geven.
TeamUp op School is een gezamenlijk programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child in samenwerking met de CED-Groep.