Weer grote brand in Rohingya vluchtelingenkamp

In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, gelegen in Cox’s Bazar Bangladesh, heeft een enorme brand het leven van Rohingya vluchtelingen nog moeilijker gemaakt. Er zijn ook verschillende Save the Children faciliteiten verwoest. 

Eind februari nog kondigde het Wereldvoedselprogramma aan dat het de hulp ging terugschroeven, niet omdat de noden minder hoog zijn, maar omdat er te weinig financiën voor deze vluchtelingencrisis zijn. Op zondagmiddag 5 maart raasde een verwoestende vuurzee door een deel van de kampen. 

Onno van Manen woont al enkele jaren in Bangladesh en leidt voor Save the Children de opvang van vluchtelingen in het kamp. “Weer is een stukje zekerheid weggeslagen. Voor kinderen is dit verschrikkelijk. Al zes jaar hebben ze te maken met armoede en weinig toekomstperspectief. Ik zie kinderen die te klein zijn voor hun leeftijd, doordat ze te weinig en te slecht eten krijgen. Hierdoor zijn ze ook vatbaarder voor ziektes. Wij bieden als hulporganisatie weliswaar onderwijs aan kinderen, maar toch is een vluchtelingenkamp geen fijne plek om zo lang te zijn.”  

In Geneve vindt deze week een conferentie plaats waarin de internationale gemeenschap bijeenkomt. Juist daar pleit Save the Children voor meer geld naar een betere en duurzame manier om vluchtelingen zoals de Rohingya op te vangen. 

>