World Humanitarian Day

Vandaag is het World Humanitarian Day. Deze dag is een eerbetoon aan alle humanitaire hulpverleners en zij die zijn gestorven tijdens de uitvoering van hun werk.

Dit jaar is het ook 20 jaar geleden dat het Canal Hotel in Irak werd gebombardeerd, wat voor de UN de aanleiding was om deze dag te initiëren. 

Sonia Khush is de landendirecteur van Save the Children voor Oekraïne. Sonia werkte van 2003-2006 aan de programma's van Save the Children in Irak. 

"Ik werkte al een paar maanden in Irak en in de zomer van 2003 was ik gestationeerd in Bagdad. We namen een aantal veiligheidsmaatregelen, maar we bewogen ons relatief vrij rond om Save the Children-programma's op te zetten en brachten veel tijd door in het Canal Hotel, het centrum van de VN-operatie. De kantine van het Canal Hotel was een populaire ontmoetingsplek voor internationale en lokale NGO's, zowel om te eten als om te internetten. Het bombardement, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, was schokkend. Het was tragisch.  

Het was een echte wake-up call voor de humanitaire gemeenschap, een belangrijk keerpunt. Deze aanval was een van de dodelijkste in de geschiedenis van de VN en het was de eerste keer dat een neutrale internationale humanitaire organisatie opzettelijk op deze manier werd aangevallen. Vanaf dat moment moesten we ons veel meer bewust zijn van hoe we werden gezien, van de bedreigingen en van wat een hoger veiligheidsniveau zou vereisen.” 

Toch blijven Sonia en vele andere collega’s zich iedere dag inzetten voor mensen in nood. Ze helpen mensen in crisissituaties, met eten of kleding, dekens of sanitaire voorzieningen, met mentale en medische ondersteuning. In sommige landen bouwen of herstellen ze water- en sanitaire voorzieningen. Ze beschermen kinderen in kwetsbare situaties, zodat zij weer naar school kunnen of de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

Rabecca Noh werkt in het district Tonj North voor Save the Children op het gebied van kinderbescherming. Tonj North, in het noordwesten van Zuid-Soedan, gaat al jaren gebukt onder geweld, natuurrampen en armoede. Veel kinderen in Tonj North zijn slachtoffer van kinderarbeid of kindhuwelijken, uitbuiting en gaan niet naar school.

In Palaal, een dorp in het district, is Rabecca actief als maatschappelijk werker. Ze richt zich vooral op het beschermen van kinderen. Zij werkt nauw samen met het CBCPN (community-based child protection network), een netwerk van mensen uit het dorp, lokale bestuurders en maatschappelijk werkers die geweld en uitbuiting van kinderen melden bij de politie en opvolgen met sociale voorzieningen. 

Save the Children is in Tonj North actief als onderdeel van de Joint Response van de Dutch Relief Alliance. Samen met een aantal andere partnerorganisaties uit Nederland en Zuid-Soedan levert Save the Children hulp aan kinderen in nood. Wij zorgen dat kinderen weer naar school kunnen en dat ze goed eten, dat hun ouders voldoende verdienen om te kunnen leven en we voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van geweld of uitbuiting.

Ahmad* werkt sinds 2021 bij Save the Children. Hij is verpleegkundige bij het mobiele gezondheidsteam van Save the Children en biedt behandeling aan kinderen en gemeenschappen in zeer afgelegen gebieden.  

“In mijn werk als voedingsverpleegkundige in een mobiel gezondheidsteam van Save the Children reizen mijn collega's en ik naar gemeenschappen die niet gemakkelijk toegang hebben tot gezondheidszorg. We screenen patiënten op Ernstige Acute Ondervoeding en Matige Acute Ondervoeding (MAM) door hun lengte en gewicht te meten.  

Het aantal kinderen met ondervoeding dat ik in onze gezondheidszorg zie, is met 50% gestegen sinds ik ben begonnen. De afgelopen twee jaar hebben de economische crisis en de droogte gezinnen aan de rand van de afgrond gebracht. Velen overleven op thee en brood - omdat dat het enige is wat ze zich kunnen veroorloven.” 

Wereldwijd zijn dagelijks ruim 23.000 Save the Children professionals werkzaam in 120 landen, waarvan ruim 85% vanuit onze lokale veldkantoren, om kinderen in kwetsbare situaties te helpen. 

>