5 vragen over de Rohingya

De Rohingya? Veel Nederlanders hebben nog nooit van dit woord, laat staan van de ‘Rohingya-crisis’ gehoord. Daarom op deze pagina in vijf vragen wat uitleg en achtergrond over deze bevolkingsgroep en de crisis waarin zij verkeren.

Wie zijn de Rohingya? 

Rohingya zijn een staatloze moslimminderheid uit Myanmar. Meer dan 700.000 van hen vluchtten in augustus 2017 naar buurland Bangladesh. Ze werden door de overheid in Myanmar met geweld verjaagd. Veel kinderen verloren hun ouders of grootouders en hebben nog altijd nachtmerries over hun vlucht. De gevluchtte Rohingya kwamen terecht in kampen in het Cox’s Bazar discrict. In totaal zitten er bijna een miljoen Rohingya vluchtelingen in Bangladesh. Meer dan de helft is minderjarig. Daarmee is dit het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. 

Waarom werden zij verjaagd?

Het officiële verhaal luidt dat de overwegend Boeddhistische inwoners van Myanmar een hekel hebben aan de Rohingya. Ze zien hen vanwege hun geloof als een bedreiging voor de veiligheid. De Rohingya horen volgens Myanmar niet tot de 135 erkende etnische groepen en zijn geen staatsburgers. Zij worden gezien als illegale immigranten uit Bangladesh, al verblijven ze al generaties lang in Myanmar. 

Rohana Begum met haar baby Khotija*

Hoe vergaat het de Rohingya in Cox’s Bazar?

Op het eerste oog lijkt het in de kampen redelijk te gaan. Met dank aan inzet van hulporganisaties is de acute honger en nood redelijk onder controle. Maar uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de vluchtelingen last heeft van constante stress. Een kwart heeft depressieve gevoelens en vooral kinderen hebben last van trauma veroorzaakt door hun vlucht. Ook kindhuwelijken en seksueel geweld tegen meisjes vormen een groot probleem. Omdat de Rohingya-crisis alweer twee jaar geleden uitbrak, raken deze vluchtelingen langzaam in de vergetelheid en komt er steeds minder geld binnen voor hulp. 

Hoe nu verder? 

De problemen in de kampen zij nog altijd groot. De Rohingya zijn stateloos waardoor ze geen recht hebben op onderwijs en sociale voorzieningen. Dat betekent ook dat ze nergens naartoe kunnen en geen mogelijkheid hebben om later te werken. Save the Children is daarom actief met lobbyen en zet druk op de internationale gemeenschap om met een oplossing te komen. Ook leveren wij input voor het rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Myanmar. Zodat de daders van de geweldplegingen tegen de Rohingya vervolgd kunnen worden. 

*namen zijn aliassen

Nieuwsberichten over Bangladesh

25-AUG-2021

4 Jaar Rohingya crisis: Mentale stress bij kinderen eist tol

30-MRT-2021

Na de brand: Veilige plekken voor Rohingya-kinderen hard nodig

23-MRT-2021

Opnieuw grote brand in Cox’s Bazar