Draag een foute kersttrui en
kom in actie voor Save the Children

Vraag? Antwoord!

Foute Kersttruiendag, is dat een nationale feestdag?
Foute Kersttruiendag is (nog) geen officiële feestdag, maar het is wel de 3e keer dat Save the Children deze dag in Nederland organiseert. Mensen in het Verenigd Koninkrijk en Italië vieren dit fenomeen overigens al veel langer, want daar doet Save the Children dit al ruim 10 jaar.

Waarom een foute kersttrui?
Met een foute kersttrui - de naam zegt het al - sta je natuurlijk behoorlijk voor gek. Je moet dus best een held zijn om zo’n trui te dragen. Daarom zet Save the Children dit najaar de dragers van foute kersttruien neer als echte helden onder het motto "Een echte held verzamelt geld."

Wat is dan de bedoeling?
Je kan vervolgens in je foute kersttrui twee dingen doen:

  1. Bedenk een gekke, lekkere, heldhaftige, sportieve of kerstige inzamelingsactie waarvan de opbrengst naar Save the Children gaat en trek een foute kersttrui aan. Of:
  2. Trek een foute kersttrui aan in een situatie of omgeving die volslagen idioot of totaal ongepast is en laat daar je vrienden/collega’s voor betalen. Durf je je vrienden niet te vragen? Maak dan zelf een kleine donatie over.

Mag het alleen op Foute Kersttruiendag?
Op 14 december is het Foute Kersttruiendag. We vinden het leuk als op die dag zo veel mogelijk mensen voor gek staan. Maar als je er geen genoeg van kan krijgen of als de 14e niet uit komt, dan mag het natuurlijk ook op een andere dag.

Waar gaat de opbrengst van mijn actie naartoe?
Foute Kersttruiendag is een actie vol gekkigheid en lol, maar de aanleiding is bloedserieus. Want in Nederland is de kerst een tijd van gezelligheid, samen met familie en vrienden. Voor kinderen in nood -omdat zij opgroeien in een oorlog of getroffen zijn door een ramp- valt er weinig te lachen. Daarom richten we ons voor Foute Kersttruiendag vooral op het inzamelen van geld voor kinderen in nood zodat ook zij bij hun familie kunnen zijn, voldoende voedsel hebben, zeker zijn van een dak boven hun hoofd en dat ze zich veilig voelen. 

Zeg, zijn die foute kersttruien niet heel fout?
Bij Save the Children houden we erg van recyclen, het milieu en van creativiteit. Maak dus je eigen Foute Kersttrui door een gewone trui uit je kast te pakken en deze te versieren met lampjes, lapjes, ballen, glitters en andere ongein. Leef je uit en heb je geen inspiratie? Check dan deze kunstige en foute creaties. Oh, en zet het resultaat even op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtags #FKD18 en #foutekersttruiendag!

Ik heb geen vrienden: kan ik dan ook meedoen?
Foute Kersttruiendag is voor iedereen - individuen én groepen. Als je besluit om solo te gaan, kan je nog altijd heel veel plezier hebben. Als je maar aan iedereen vertelt waaróm je er zo raar bijloopt. Wie weet doneren ze dan ook wat... Je kan anders ook gewoon zelf een donatie overmaken.

Waarom moet ik me aanmelden?
We zijn bij Save the Children nogal nieuwsgierig aangelegd en willen dus graag weten wat voor leuke acties er georganiseerd worden en wie er allemaal voor gek gaan lopen. Als beloning sturen wij je tijdens de actie leuke inspiratie en maffe kerstgekkigheid. Bovendien kan jij handige promotiemiddelen downloaden en een online donatiebox aanmaken.  

Hoe kan ik me aanmelden?
Je kan je hier aanmelden of bellen naar het Kersttruien Hoofdkwartier op 070 - 338 44 48.  
 
Ik wil graag kleding doneren. Kan dat?
Wij waarderen het gebaar, maar wij kopen hulpgoederen zoveel mogelijk in de landen waar we werken. Dit is meestal veel goedkoper en effectiever dan de hulpgoederen in Nederland te verzamelen en te vervoeren. Tegelijkertijd steunen we zo de lokale economie. En het is ook beter voor het klimaat. Als het niet mogelijk is om producten lokaal in te kopen, worden ze in de buurlanden gekocht. Een mooi alternatief: verkoop je spullen op internet en doneer het verkoopbedrag aan Save the Children.

Ik heb een waanzinnige foute kersttrui aan – hoe kan ik die laten zien?
Deel je foto’s op Twitter en Instagram met #fkd18 en #foutekersttruiendag of zet ze op onze speciale Foute Kersttruiendag Facebook-pagina. En nog liever op allemaal!
 
Wie kan ik benaderen als ik nog andere vragen heb?
Voor al je vragen, neem contact op met het Kersttruien Hoofdkwartier op 070 - 338 44 48 of mail naar [email protected].
 
Hoe stort ik de opbrengst van al onze gekkigheid?
Het is fijn als je je bijdrage vóór 26 december 2018 overmaakt op rekening NL74ABNA0707070252 o.v.v. foutekersttrui. Online doneren kan ook op savethechildren.nl. Nóg handiger is een een online collectebus. Die maak je eenvoudig aan op www.foutekersttruiendag.digicollect.nl.

Draag een Foute Kersttrui en kom in actie voor Save the Children

Meld je aan