10 jaar na de tsunami: verhalen van overlevende

In de ochtend van 26 december 2004 verwoestte een tsunami in de Indiase Oceaan de levens van mensen in dertien verschillende landen. Meer dan 230.000 mensen kwamen om het leven en miljoenen mensen werden dakloos.

Save the Children reageerde direct op de crisis in Indonesië, Sri Lanka, India, Thailand en Somalië. Gedurende vijf jaar voerden wij de grootste noodhulpactie uit in onze geschiedenis. “Het is inmiddels 10 jaar geleden. Nu is het van groot belang om te kijken naar de impact van onze humanitaire en wederopbouwprogramma’s op de lange termijn” aldus Mike Novell, regiodirecteur Zuid- en centraal Azië. 

Door met mensen uit de getroffen gemeenschappen in gesprek te gaan, hebben we onderzocht in hoeverre gemeenschappen nu beter in staat zijn te reageren op een (toekomstige) natuurramp. 

Tijdens een ramp zijn kinderen het meest kwetsbaar. Het is daarom van belang dat kinderen voorbereid worden op toekomstige rampen. Ze moeten regelmatig voorgelicht worden hoe ze zichzelf veilig kunnen stellen. Daarom hebben wij een schoolprogramma geïntroduceerd waarbij kinderen hun leeftijdsgenoten leren over veiligheid.  

Geetha, overlevende van de tsunami: "Mijn dochter was zo getraumatiseerd sinds de tsunami dat ze niet door kon gaan met studeren".
Wil je meer persoonlijke verhalen lezen van overlevende van de tsunami? Klik dan hier