Angst bij Syrische vluchtelingen voor aankomende winter

Terwijl de winter in aantocht is in SyriĆ« zijn volgens de laatste berichtgevingen 6.4 miljoen SyriĆ«rs hun land ontvlucht. Zij wonen in leegstaande gebouwen, verlaten schuren of in vluchtelingenkampen.

Ayman is met zijn vrouw en zes kinderen zijn dorp ontvlucht om het oplopende geweld te ontlopen. Hij woont nu met zijn gezin in een tentenkamp. Geen van zijn kinderen is de afgelopen twee jaar naar school geweest. Hij vertelt: ‘De situatie hier is zo slecht: we wonen als beesten in het wild. Er is geen privacy. Ik woon met mijn vrouw en zeven kinderen in een kleine tent. We baden ons nu al in onze kleding om onszelf te beschermen tegen de kou en dan moet de echte winter nog beginnen. Hoe moet ik mijn pasgeboren dochter van 15 dagen beschermen tegen deze omstandigheden? Hoe houd ik haar warm in de nacht als het regent en sneeuwt?’

Een ander verhaal is dat van Mohanad (3), zijn moeder Laila en zijn jongere zusje Gyiday (1). Het gezin woont met negen andere gezinnen in een verwoest schooltje. Het gebouw heeft geen beschermende ramen of deuren en de scheuren in de muren en het plafond laten kou en regen door. De kinderen slapen op oude matrassen op de vloer maar hebben geen geschikte kleding of deken om hen warm te houden. Mohanads’ moeder is bezorgd over de wijze waarop zij en haar gezin moeten overleven als de winter zijn intrede zal doen. ‘We hebben veel geleden afgelopen winter en mijn kinderen hadden telkens griep of infecties. Ik hoop zo dat we niet dezelfde problemen als vorig jaar zullen hebben’, aldus de moeder van Mohanad. 

Save the Children ondersteunt gevluchte gezinnen deze winter door warme kleding, dekens en materialen om huizen en tenten af te sluiten van de kou. Bovendien voorzien wij families van extra brandstof en voedselvouchers voor voedzame maaltijden.