De kinderen van typhoon Haiyan

David Brickey Bloomer is Save the Children’s Regional Child Protection Advisor en schreef een blog over de situatie die typhoon Haiyan heeft veroorzaakt in de Filipijnen. Vandaag is het eerste deel te lezen.

Deel 1: Massa graven, verlies en bedelende kinderen
“Twee belangrijke kwesties wogen zwaar op mijn geest toen het vliegtuig waar ik in zat vijf dagen na typhoon Haiyan landde in Tacloban.”

‚Äč“Ten eerste, het vooruitzicht om veel kinderen te zien die hun ouders zijn verloren. Met dode lichamen langs de straten, gingen we er al gauw van uit dat we veel kinderen zouden tegenkomen die hun ouders zijn verloren in de storm. Het andere was de fysieke veiligheid en het psychosociaal welzijn van kinderen in de nasleep van een grootschalige ramp zoals deze. Vrijwel iedereen kreeg te maken met de dood en het verlies van onderdak. In sommige gemeenschappen waren er zoveel mensen gestorven, dat er nauwelijks plaats was om de doden te begraven. Er werden grote massagraven opgericht."

"De gevaren voor kinderen en volwassenen waren ontzettend hoog. Planken van hout met roestige spijkers, verscheurde vellen golfplaten, neergehaalde elektrische draden en gebroken ramen lagen op straat. In de dorpen vormden gevallen palmbomen een hindernis om je voort te bewegen. Zelfs de lucht was bedwelmd met rook doordat mensen het puin aan het verbranden waren."

"Scholen waren uiteraard gesloten en zwaar beschadigd ofwel compleet verwoest. Volwassenen zijn volop bezig met de wederopbouw van hun huizen of tijdelijke onderkomens. Zij proberen hun levensonderhoud te herstellen terwijl kinderen langs de weg aan het bedelen zijn voor voedsel en geld. Dit is een uiterst gevaarlijke situatie voor kinderen. Ik hield korte sessies om instanties, ouders en zelfs kinderen bewust te maken van de risico’s en gevaren van lichamelijke schade en mensenhandel."

"Het beoordelen van de situatie van het psychosociale welzijn van kinderen was een belangrijke taak in de eerste fase na de storm. Het was overweldigend om te zien hoe kinderen in het reine kwamen met de ramp. Veel kinderen spraken hun angsten uit over de harde wind en het water wat overal vandaan kwam. Maar de meeste kinderen waren in shock door alles wat zij hebben meegemaakt."

Save the Children heeft in de rampgebieden veilige speelplekken voor kinderen opgezet. Hier kunnen kinderen spelen, leren en psychosociale ondersteuning krijgen om deze verschrikkelijke gebeurtenis een plek te geven.