Drie maanden na tyfoon Haiyan

Zaterdag 8 februari was het precies drie maanden geleden dat tyfoon Haiyan door de Filipijnen raasde. Deze tyfoon trof op 8 november 2013 zo’n 14 miljoen mensen, in de armste gebieden van de Filipijnen. Save the Children ondersteunt de bewoners die  met man en macht werken aan de wederopbouw.

De ramp verwoestte duizenden huizen, scholen en wegen en ruim 6.000 mensen werden van hun leven berooft. Save the Children zal 1,1 miljoen mensen ondersteunen voor een totaalbedrag van € 100 miljoen over een periode van 3 jaar. Op dit moment is er een staf van ruim 300 mensen actief voor zowel de coördinatie als voor de hulpverlening in het gebied. Save the Children houdt zich bezig met bescherming van kinderen, water/sanitatie/hygiëne, gezondheid en onderdak.

Er zijn 28 veilige speelplekken opgezet op het eiland Leyte en Ormoc waar kinderen veilig kunnen leren en spelen. We hebben geholpen om in Ormoc 176 klassen te heropenen door het dak te herstellen door het te bedekken met tentzeil. Daarnaast hebben we 43 tijdelijke klaslokalen gemaakt.

Op het eiland Leyte zijn er 36 veilige speelplekken voor kinderen actief. Er zijn huishoudelijke pakketten, hygiëne pakketten, dekens, zeilen, keukenmaterialen en jerrycans uitgedeeld aan de getroffenen. Daarnaast heeft onze gelddistributie meer dan 2.000 huishoudens van een geldbedrag kunnen voorzien.

Op Panay zijn er ruim 83.000 mensen getroffen door tyfoon Haiyan. Mobiele gezondheidsteams hebben meer dan 7.000 mensen kunnen helpen aan de hand van een goed advies. Ook is er 10.000 liter schoondrinkwater verstrekt, wat genoeg is voor 5 scholen, zijn er tentzeilen, huishoudelijke pakketten en toolkits uitgedeeld.

Meer lezen over wat Save the Children doet in de Filipijnen? Klik hier.